Удружење војних пензионера Србије (УВПС) од првих вести о катастрофалним поплавама у Србији, укључило се у пружање разноврсних врста помоћи угроженом становништву. Чланови су се масовно одазвали позивима за сакупљање помоћи на одређеним пунктовима, дарујући становништву најпотребније. Мада у поодмаклом добу, многи су се одазвали позивима и добровољним радом се укључили у активности на обуздавању водене стихије и мерама да се спречи већа катастрофа.

 

На седници Главног одбора Удружења војних пензионера Србије одржаној данас у Београду донета је препорука да се корисници војне пензије одрекну једнодневног износа пензије за помоћ угроженом становништву Србије. Очекује се да ће се на тај начин сакупити више од 60 милиона динара.

Препоручено је општинским и градским организацијама да се укључе у рад штабова за ванредне ситуације и помогну у отклањању штетних последица поплава.

Општинским и градским организацијама Удружења наложено је да сагледају размере материјалне угрожености чланова УВПС и доставе предлоге за доделу ове помоћи.

Одлучено је да се војним пензионерима који су имали штете од поплава, из дела чланарине која се издваја за социјсалну и хуманитарну помоћ, додели једнократна солидарна новчана помоћ.

Најмање једна трећина новчаних средстава коју тренутно имају на располагању општинске и градске организације усмериће се такође за помоћ угроженим подручјима.

Из средстава за обављање повремених и привремених послова, обезбедиће се двомесечни бруто износ за помоћ угроженима.

Војни пензионери ће, према личној вољи и могућностима додатно добровољним прилозима помоћи да се последице поплава умање.

Поступак у вези са добровољним прилозима који ће се издвојити из војне пензије, усагласиће се са Републичким фондом ПИО.