Председник УВПС Љубомир Драгањац упутио Управи за војно здравство писмо у вези са организацијом војноздравствених установа. С обзиром на интересовање војних пензионера и на питања која су покренута, допис доносимо у целости.

 

Након укидања ванредног стање велики број војних пензионера и корисника војних пензија обраћа нам се питањима везано за остваривање права на здравствену заштиту:

 

  • Здравствени картони за кориснике здравствене заштите у ВМЦ Карабурма (пре свега Звездаре и Гроцке) пребачени су на ВМЦ Славија.

 

На дате телефоне скоро је немогуће заказати преглед, а долазак без заказивања је непредвидив јер и поред чекања од више сати тешко се може обезбедити пријем.

 

  • Скоро индентична ситуација је и са коришћењем специјалистичке заштите (на ВМА не примају, а на ВМЦ Нови Београд веома је тешко то остварити, без могућности да се обезбеде дијагностички поступци ако су потребни).

 

  • Посебан проблем је коришћење терцијалне болничке здравствене заштите. Пацијенти који су због веома озбиљних здравствених тегоба (малигних обољења, операције и других потреба) били заказани пре ванредног стања, враћају се са ВМА.

 

Молимо вас да нам због ургентности решавања овог проблема – елементарног права на коришћење здравствене заштите доставите прецизне информације:

 

  • Где и у које време може да се користе услуге примарне здравствене заштите (општа пракса, стоматологија, педијатрија, гинекологија)

 

  • Исто је питање и за специјалистичку здравствену заштиту и рад ВМА.
  • На које бројеве телефона и које време се може заказати преглед или добити информација.

 

Пензионери су и у овој пандемији корона вируса доказали да су веома одговорни, трпељиви и солидарни. Али сигирни смо да разумете хитност решавања ових проблема, те вас молимо за одговарајуће информације, како бисмо могли да са њима упознамо војне пензионере и кориснике војних пензија.