Влада Републике Србије припрема решења за исплату пензија у условима ванредног стања. Највећи изазов, свакако, биће исплата пензија у готовини пензионерима старијим од 65 година. Њима је, као што се зна, забрањено удаљавање из стана.

Очекујући саопштење из званичних извора, преносимо делове текста објављеног у дневном листу ,,Курир“.

Одлука још није донета, опције су од посебних шалтера, до испоруке на руке, а једно је сигурно - сви ће добити свој новац на време

Сви пензионери старији од 65 година који због ванредног стања не смеју да излазе из куће не треба да брину јер неће остати без својих пензија, чија исплата креће сутра.

Влада Србије, Фонд ПИО и Министарство за рад налазе начин да најстаријим суграђанима новац стигне до руку. Још није потпуно дефинисано на који начин ће се то реализовати, разговори у кризном штабу трају, али засад постоје четири модела која су у опцији, сазнаје Курир.

- У Србији има 1,7 милиона пензионера, а од њих око 450.000 новац добија на кућну адресу. Сви остали, дакле више од 1,2 милиона, пензије примају преко рачуна. Опције су да се организују посебни шалтери и прецизан термин за подизање новца, као што је то организовано за излазак у куповину.

Друга опција би била мобилни банкомати који би долазили до одређене локације. Трећа - да службеници банака и поштари иду на кућну адресу и исплаћују, а четврта је да се укључе припадници МУП или војске - прича извор Курира из Немањине 11.

Последња опција би подразумевала да припадници војске и полиције посете пензионере, добију од њих овлашћења за подизање на шалтеру, подигну новац и донесу им до кућног прага.

Та овлашћења би била привремена и правила би се на три месеца, односно док траје ванредно стање. Све ово се односи на пензионере који немају никог од родбине или немају особу од поверења којој би могли да дају картицу за банкомат. Посебан посао је и то да се направи пресек колико је таквих пензионера, због тога је неопходна свеобухватна анализа и огромна организација - оцењује наш саговорник.