Преносимо вам текст са сајта Института за јавно здравље Србије ,,Др Милан Јовановић Батут“ која је у актуелној ситуацији референтна институција све здравствене и друге установе у Србији:

У свим домаћинствима је важно поштовати и спроводити мере спречавања преноса респираторних инфекција.

,,Природном вентилацијом потребно је темељно проветравати просторије у домаћинству.

Прање руку је основна мера за спречавање и сузбијање заразних болести. Руке су изложене сталном прљању, инфекцији и различитим штетним материјама које се најчешће преко врхова прстију, превоја на рукама, испод ноктију, заноктица и на корену длака могу унети у организам. Руке треба у току дана прати често, топлом водом и сапуном у трајању од најмање 20 секунди, кад год се запрљају, а пре свега пре и после јела и после употребе тоалета, дирања и брисања носа и уста, дирања кућних љубимаца. Свака особа у стамбеном простору за сушење руку треба да користи засебан пешкир. У току дана потребно је и лице опрати сапуном и водом.

Редовно одржавати телесну чистоћу купањем, хигијеном зуба и усне шупљине, као и прањем ногу.

Да би се спречила појава замора, предизспозиције за инфекције и одржала радна способност, неопходно је правилно коришћење одмора у току радног дана и ван радног времена.

Сан је изузетно важан за очување здравља, а за добар, непрекидан сан потребна је удобна и чиста постеља. Одржавању чистоће постељног и личног рубља посветити посебну пажњу. Одећа се ношењем прља, како са површине коже тако и из спољне средине (на њему се могу задржати узрочници респираторних инфекција), па је треба редовно мењати (пресвлачити), прати у веш машини и пеглати. Пиџаму мењати једном недељно, по потреби и чешће (знојење ноћу услед температуре и слично). Преко постељине, јастучница и прекривача је такође могуће преношење инфекције, због чега је треба ветрити, износити на сунце, мењати једном у седам дана, пеглати. Веш и друге тканине прати детерџентом за прање рубља у веш машини; бели веш прати на програму 90° Ц.

Одећу која је ношена на послу не носити по кући. Након уласка у стамбени простор из спољне средине одевну гардеробу оставити да се проветри на ваздуху (тераса), па тек онда вратити у ормаре. Другу одевну гардеробу која се носи вани (панталоне, сукње, кошуље) мењати на дневном нивоу, ветрити.

Редовно прати и усисавати подове, чистити купатило, врата, површине које се често додирују, кухињске елементе, уређаје, намештај и празнити корпе за отпатке.

У ситуацијама са повећаним ризиком од настанка капљичних инфекција неопходно је темељно проветравати просторије неколико пута дневно.

Сваки дан чистити стамбене просторије на уобичајен начин (механичком дезинфекцијом – прање просторија) детерџентом и водом, тоалет, укључујући ве-це (WЦ) шкољку и све доступне површине у тоалету детерџентом, по потреби дезинфиковати.

Више пута дневно чистити кваке на вратима, ручке на прозорима, славине у тоалетима и кухињама, ручке на водокотлићима, даљинске управљаче, мобилне телефоне, прекидаче за струју и звона на вратима. Сав отпад настао током чишћења одложити у посебну кесу, а затим у канте за отпад. Након чишћења крпе опрати на 90° Ц.

Истуширати се и пресвући одећу одмах након чишћења.

Код коришћења детерџената и дезинфицијенса неопходно је придржавати се упутстава произвођача. Не мешати различита средства за чишћење и након чишћења проветрити просторије у којима се користи средство за чишћење.

Дезинфекција се изводи према упутствима произвођача регистрованим дезинфекционим средством које делује на вирусе, а Европски центар за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) препоручује средства на бази следећих активних супстанци:

  • Етанол
  • Натријум-хипохлорит („средство за бељење рубља”)
  • Глутаралдехид
  • Изопропанол
  • Бензанконијум хлорид
  • Натријум хлорит."