Клинички психолог Горан Томин Томин сматра да рутина на дневном нивоу и предвидљивост у планирању различитих активности може бити од велике користи

Клинички психолог и психотерапеут Горан Томин саветује предвидљивост у организацији свакодневних активности, физичку активност и умерено праћење вести и информативног програма како би се у периоду изолације или карантина умањили евентуално негативни ефекти по ментално здравље грађана.

Томин сматра да рутина на дневном нивоу и предвидљивост у планирању различитих активности ,,може бити од велике користи, у стању када се скоро ништа друго не може предвидети".

- То је такође веома важно и због деце. Дакле, рутина у обављању свакодневних активности, од спавања и оброка, до забаве. Будите физички активни, радите вежбе или јогу - истиче Томин у разговору за портал Талас.

Препоручује умерено праћење вести и друштвених мрежа.

- Дружите се у кућама, извадите прашњаве игре типа ,,Не љути се човече'' или ,,Монопол'', играјте карте. Друштвене мреже ће вам помоћи да будете у контакту, да дајете и примате подршку у односу са вољеним бићима - каже Томин те истиче негативну страну друштвених мрежа, ,,поготово уколико постоји велики број лажних вести и људи који шире панику и нетачне информације".

Према његовим речима, осим велике листе књига, серија и филмова, време је и за ,,скидање неке од бројних апликација за медитацију".

- Уз помоћ апликација могуће је једноставно научити основе медитације, али и слушати вођене медитације за специфична стања. Медитирање нас држи присутнима у садашњости, што је јако важно уколико нас брину догађаји у будућности - напоменуо је Томин.

Да би се избегла анксиозност у већој мери и негативно расположење, Томин предлаже физичку активност.

- На Јутјубу постоји велики број примера вежби које се могу одрадити у стану, без додатне опреме, а бројни фитнес инфлуенсери такође објављују предлоге за физичку активност у кући - рекао је он.

Избегавајте пића која садрже кофеин

Каже да је добар сан неопходан ,,уколико желимо да сачувамо свој имунитет", каже Томин, али додаје да он може бити и прва жртва анксиозности.

- Уколико конзумирате велике количине кофеина, то може допринети осећају анксиозности, као и изазвати проблеме са спавањем - наглашава Томин.

Уколико, наводи, анксиозност постане толико тешка да омета нормално функционисање, консултација са психологом или психотерапеутом је такође опција - могуће је пронаћи и онлајн психотерапију, а ту су и бројне вежбе дисања које могу донети привремено олакшање током напада панике.

- Доступна је Национална телефонска линија за пружање психосоцијалне подршке свим грађанима којима је потребна, а отворене су и линије Института за ментално здравље - указује овај стручњак.

(Telegraf.rs/Tanjug)