У данашњем броју ,,Политике“ објављен је текст Јасне Петровић Стојановић у коме се баца нешто више светла на проблем искрсао у ванредном стању а односи се на исплату пензија особама старијим од 65 година. Преносимо најважније делове текста.

До почетка исплате другог дела пензија за фебруар најстарији ће знати на који начин могу а дођу до новца, а да не излазе из својих кућа, а влада на томе ради са војском и Поштом.

Д о почетка исплате другог дела пензија за фебруар у среду 25. марта, пензионери ће знати како ће у овој ванредној ситуацији изазваној вирусом корона добити свој новац. Влада ће до тада саопштити да ли ће баш свима од 1,7 милиона најстајих у Србији пензије моћи да буду донете на кућну адресу или ће поједини пензионери морати до аутомата и шалтера банака. Оно што је вајважније, исплата пензија неће каснити и новац ће сви добити, уз једнократну помоћ од 4.000 динара.

Планом је предвиђено да други део фебруарске пензије пензионерима фонда запослених, који новац примају преко текућих рачуна и на кућну адресу, почне да се исплаћује 25. марта, док ће дан раније стартовати исплата пензионерима бивших југословенских република. пензионерима фонда самосталних делатности, војске и пољопривредницима пензије су већ исплаћене почетком овог месеца, пре него што је уведено ванредно стање.

Иначе, највише пензионера, скоро половина, новац прима преко Банке Поштанска штедионица, која, како се сазнаје, чека инструкције надлежних о начину достављања новца. Редакцији „Политике" се протеклих дана јавио велики број пензионера који се жале да немају кога да овласте да им с рачуна у банци дигне новац, али и да немају баш много ни поузданих особа којима би далц своју картицу и ПИН да им с аутомата подигну новац. Има и оних попут једне 90-годишње Београђаснке која се јавила и каже да је бацила ПИН ја не зна како да дође до своје пензије. Много ie и оних који се плаше да отворе врата поштарима како им не би пренели вирус, па не знају ко да преузму новац.

Сва ова питања остају отворена до даљег, јер како је премијерка Србије Ана Брнабић рекла, пезионере брине како ће доћи и подићи пензије. Председник Србије Александар Вучић на¬ложио је, додала је, да се нађе начин како да се на сигуран начин омогући да пензионери који то желе пензију у кешу добију на кућну адресу. У року од 48 сати премијерка ће изаћи с новим информацијама, а влада на томе ради са војском и поштом.

Иако су све очи упрте у Фонд ПИО, од њих не зависи како ће пензије стићи до крајњег корисника. Они ће, као и сваки пут до сада, новац за исплату пребацити на рачуне банака и пошта, али је питање како ће тај новац даље подизати они којима поштар иначе не звони на врата.

Проф. др Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије, каже да ова организација има посебан споразум с Банком Поштанска штедионица о исплати пензија, јер највећи број њих управо преко ове банке и добија новац.

- Не очекујем никакве проблеме у начину исплате пензија и верујем да ће свим пензионерима бити достављен новац на кућну адресу, што је у овом часу и најпримереније, будући да су пензионери у изолацији. Треба с друге стране видети како ће влада постићи договор с осталим банкама код којих пензионери имају текуће рачуне, па и њима организовати плату на кућу - каже Савић.

Tjypo Перић, бивши председник Савеза пензионера Србије, истиче да ће се, према информацијама које има из „Поште Србије", пензије исплатити на кућу без проблема, само што ће поштарима бити потребна помоћ војске да се новац подели, због чега влада и преговара с њима. Они пензионери којима поштар зазвони на врата, а они неће да отворе јер се боје вируса, остаће без пензије и могу новац подићи касније. С тим што се он онда враћа ПИО фонду, каже он.

Ђорђе Поповић, адвокат, каже да овлашћење за пуномоћје може да се овери код нотара како би се избегло чекање и попуњавање формулара у банкама, јер се сада свима жури  да то заврше. Пуномоћје се доставља ПИО фонду, банци и пошти, у зависности од тога где ће се новац убудуће подизати. Мора се показати и поштару када зазвони врата, каже он.