Измишљени скандал  у  емисији „Шта радите, бре“

НОВИНАРСТВО НА НИВОУ ТРАЧА

Поводом објављивања неистинитих информација о раду Удружења војних пензионера Србије   у емисији  РТС „Шта радите, бре“, председник УВПС Љубомир Драгањац упутио је писмо генералном директору РТС Александру Тијанићу које објављујемо у целини:

„Поштовани господине Тијанићу,

У емисији Радио-телевизије Србије  -  „Шта радите, бре“, 10. новембра 2011. године, у прилогу о војним пензионерима из Лесковца,  објављено је више неистина о Удружењу војних пензионера Србије.

У поменутој емисији објављена је, између осталог,   изјава председника општинске организације удружења војних пензионера Лесковца о томе како му је, наводно, републичко удружење војних пензионера доделило,  а затим  одузело Повељу.

 

Та информација није истинита. Удружење војних пензионера Србије, у чијем је саставу и Општинска организација УВП Лесковца, није доделило Повељу господину Златомиру Пешићу. Истина је да га је његова општинска организација предложила за то признање, али Главни одбор Удружења војних пензионера Србије одбио је тај предлог  скоро једногласно (само један члан био суздржан).

Господине Тијанићу, не желимо  да Вас замарамо са причом како је до тога дошло и како је господин Златомир Пешић од тога направио „сензацију“. Да су се уредник и аутор поменутог прилога држали новинарског кодекса и златног правила - да чују обе стране, уверили би се да није било ни доделе,  ни одузимања Повеље, а ни скандала.

Верујемо да РТС није намерно објавила ову неистину, него је реч о брзоплетом и непрофесионалном новинарском раду - кад се сензација тражи тамо где је нема.

Молимо Вас да аутора и уредника поменутог прилога подсетите и научите -  да убудуће, пре писања и објављивања прилога, покушају да чују „обе стране“;  не само ону која оптужује него и ону која је оптужена.

УВПС је спремно да им, уколико их занима, предочи чињенице о томе како је измишљен поменути скандал о додели и одузимању Повеље.

Познато је да  војни пензионери  редовно плаћају  ТВ претплату и с правом очекују да РТС, као јавни сервис, објективно информише јавност о њима и њиховој организацији.“