Иностране делегације на обележавању 25 година постојања и рада УВПС

 

Посебан печат обележавању овогодишњег јубилеја Удружења војних пензионера Србије оставиле су делегације осам земаља са којима наша организација сарађује или је тек успоставила контакте како би разменом искустава ефикасно помогла својим члановима у решавању статусних, материјалних и других питања из свакодневног живота. Представнике наших партнера из Бугарске, Мађарске, Македоније, Румуније, Републике Српске, Турске и Црне Горе, у салону Дома ВС примио је министар одбране Александар Вулин, који их је поздравио и зажелео добродошлицу.

За представнике организација из земаља у окружењу, њих 14, сачињен је и посебан програм. Они су 17. октобра били гости јавног предузећа „Југоимпорт СДПР“, где имх је помоћник директора, уједно и директор Дирекције за комерцијалне послове Александар Лијаковић изложио историјат на многим светским меридијанима познате компаније, обавестио их о савременим технологијама које се примењују у производњи наоружања и војне опреме, а представио је и борбене системе најновије генерације које производи наша одбрамбена индустрија. Иностраним представницима приказан је и занимљив филм који је својеврсно огледало онога што се догађа приликом испитивања поузданости произведеног наоружања и на полигонима Војске Србије.

 

Током сусрета са директором Лијаковићем, генерали и официри у резерви или пензији који су својевремено у армијама земаља из којих су дошли обављали високе војне функције, међу којима и начелника генералштаба, поставили су и више питања. Испољили су занимање за поједине врсте наоружања и војне опреме, а представници две земље повезаће наше предузеће са предузећима њихове одбрамбене индустрије, односно са министарствима одбране из тих земаља.

Наши гости имали су прилику да путем изложених експоната у Војном музеју на Калемегдану, а и на основу занимљивог и инспиративног казивања кустоса Маријане Јовелић, науче прегршт чињеница о историји Србије и српског народа. Стална поставка дочарава све периоде историје наше земље. Посебно интересовање показали су за изложбене експонате из сукоба и ратова који су се догодили деведесетих година 20. века. Странцима је пријала и шетња Калемегданом, а свој боравак у Београду овековечили су фотографијама снимљеним на београдској тврђави.

Представници организација резервних и пензионисаних старешина, осим што су увеличале обележавање 25 година рада и постојања УВПС, исказале су спремност да сарађују са нашим удружењем у областима за које покажемо интересовање. Тако, на пример, са представницима из Грчке и Турске вођени су прелиминарни разговори о стварању услова да наши пензионисани официри и подофицири могу са својим породицама да се одмарају у тамошњим војним хотелима на обали мора или на планинама.

Организације из Русије, Белорусије и Италије обавестиле су наше удружење да овога пута нису у могућности да се одазову позиву, али да ће то учинити већ наредне прилике.

Круну програма за иностране госте представљала је Свечана академија поводом 25 година рада УВПС. Пружена им је прилика да се порукама обрате званицама и војним пензионерима из свих крајева Србије. Њихови кратки говори симултано су превођени, а за културно-уметнички програм обезбеђено им је симултано превођење употребом посебне технике.

Све у свему, високим представницима делегација које представљају своје организације припадника војски у резерви и пензији обезбеђен је одговарајући третман и дужна пажња домаћина. Они су, на крају посете Србији, изразили високе оцене о организацији сусрета и изразили захвалност што им је пружена прилика да својим присуством подрже свечаност.