У Дому ВС у Београду, поводом две и по деценије Удружења војних пензионера Србије, 17. октобра одржана је Свечана академија којој су присуствовали министар одбране Александар Вулин, заменик команданта Копнене војске ВС генерал-мајор  Желимир Глишовић, помоћник министра за сектор ПИО и борачко-инвалидску заштиту Зоран Милошевић, начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др Угљеша Јовичић, шеф Кабинета његова светости патријарха српског господина ђакон др Александар Прашчевић, начелник управе за традицију, стандард и ветеране МО пуковник Слађан Ристић, делегација Централног савеза официра и подофицира у резерви Републике Бугарске са председником генерал-потпуковником у резерви Златаном Стојковим на челу, делегација Асоцијације пензионисаних морнаричких официра Републике Грчке са потпредседником вицеадмиралом Теодоросом Героукисом на чели, делегација Мађарског савеза војних друштава са председником генерал -потпуковником у резерви Карољом Хазугом на челу, потпредседник Удружења ветерана одбране и безбедности Републике Македонија бригадни генерал Вангел Димков, делегација Националне асоцијације војних кадрова у резерви и пензији са господином генерал потпуковником у резерви Некулајем Бахнареануом на челу, делегација Удружења пензионисаних официра Турске са бригадним генералом у пензији Фикретом Салихом Толунгуцем на чели, делегација Удружења војних пензионера Републике Српске са потпуковником у пензији са Радетом Вуковићем и делегација Удружења војних пензионера Црне Горе са пуковником у пензији Павлом Бандовићем на челу.

Председник Драгањац је посебно поздравио осниваче нашег удружења генерал-пуковника и пензији Томислава Симовића, генерал мајора у пензији Љубомира Бајића, генерал мајора у пензији Лазара Стаменковића и пуковника у пензији Драгослава миленковића. међу званицама је било и више од 300 представника УВПС из 49 општинских и градских организација.

– Све се мењало у вашим животима – државе, називи армија, униформе које сте носили, ознаке чинова, Правило службе, начин ословљавања, стратегије, доктрине, организације, али једна ствар се није мењала и неће се променити – ваш однос према земљи због које постојите, према Србији коју волите, због које сте обукли униформу, Србији због које вреди живети – рекао је министар одбране и истакао да бити војник није само посао, већ животно опредељење.

–  Ваше знање, искуство и ваш пример нама су драгоцени. Како се понашамо према вама, такву поруку шаљемо онима који можда желе да постану припадници Војске Србије – рекао је министар одбране и додао да је један од најважнијих задатака које Министарство одбране има јесте поновно успостављање система који је у претходном периоду плански и намерно уништаван, а који је пре тога бринуо о припаднику Војске од момента када обуче униформу, задовољавајући све потребе припадника система и њихових породица.

 

Министарство одбране труди се да реши имовинска питања која с правом тиште војне пензионере и улаже велике напоре да побољша квалитет живота свих припадника, посебно оних који нису више у активној служби, нагласио је министар Вулин.

– Желим да нашим пријатељима из иностранства још једном покажете оно што они, сигуран сам, знају да су дошли међу храбре, честите и вредне људе. Да су дошли да се још једном упознају сa најжилавијом армијом коју је свет видео – рекао је министар Вулин, честитајући Удружењу 25 година постојања.

-Удружење војних пензионера Србије настало је и опстало у врло сложеним друштвено-економским условима који су последица разбијања СФРЈ, грађанског рата у Босни и Херцеговини и Хрватској, економске кризе, хиперинфлације, нечувених санкција Међународне заједнице, агресије на СРЈ, одвајања Републике Црне Горе, непрекидног нарушавања и разбијања система за социјално осигурање војних осигураника, рекао је председник УВПС Љубомир Драгањац и наставио:

-Наведени неповољни услови нису спречили Удружење да се непрекидно бори за остваривање и унапређивање статусних интереса, стечених права и очување достојанства војних пензионера. Трајно опредељење Удружења је изградња модерног демократског друштва, слободе, једнакости, социјалне правде и потпуно елеминисање било какве дискриминације. Апсолутно смо за јаку, добро опремљену и обучену Војску Србије и зато максимално подржавамо мере које надлежни државни органи у том циљу предузимају.

У протеклих двадесет пет година наша организација прошла је кроз различите периоде, имала је успоне и падове али и значајна остварења у корист наших чланова. Довољно је рећи да смо непрекидно били окренути човеку и да смо све учинили да заштитимо права војних пензионера и чланова њихових породица. За решавање проблема определили смо се да то чинимо кроз институције система што је захтевало упорност, стрпљивост и стручност али се показало да је то једино могуће деловање за успешно решавање насталих проблена.

Пошто је нагласио да је УВПС потпуно отворено за сарадњу са другим удружењима који имају слична програмска опредељења, а то је до сада остварено са пет удружења, Драгањац је истакао да ће у наредном периоду бити покренута иницијатива за интеграцију свих удружења значајних за систем одбране.

 

-Посебно смо поносни на остварену сарадњу са асоцијацијама пензионисаних војнихи резервних старешина из више европских земаља, чији ће представници данас имати прилику да вам се обрате. Та сарадња базира на размени искустава, неговању традиција војног позива и развијању и јачању пријатељства. У последње врема често се у оквиру наше организације помињу суштинске одреднице Удружења, попут оних да смо у неком смислу резервна војска или војска у цивилу. Општа девиза једном војник – увек војник је нешто што нас обавезно прати и на што смо поносни. Да је то тако потврђује и чињеница да је велики број пензионисаних официра и подофицира као добровољци био у редовима наше регуларне војске, када је 1999.године  извршена агресија на нашу земљу, казао је председни УВПС.

-Радује нас да у последње врема Министраство одбране са господином Александром Вулином на челу, чини све да на животну сцену врати пољуљану бригу о војним пензионерима. Идеја да систем одбране треба да брине о онима који приступе војсци кроз цело време службовања, али и по пензионисању наишла је на плебисцитарни пријем код војних пензионера. Војни позив је државнотворан, усмерен на заштиту народа и државе, па је логично да држава више него до сада брине о својим војним пензионерима.

Од 2006, па до 2012. године интензивно је рађено на разбијању система социјалног осигурања војних осигураника који је успешно функционисао скоро четрдесет година. Изменом начина одређивања и усклађивања војних пензија и пребацивањем пензијског и инвалидског осигурања у Републички фонд за ПИО нанете су огромне штете војним пензионерима. Настале су велике разлике у износима пензија за пензионере истог чина и положаја а пензије у односу на плате професионалних лица пале су на око 70 одсто. Сматрамо да је неопходно створити услове да се пензијско и инвалидско осигурање војних осигураника што пре врати у надлежност Фонда за социјално осигурање војних осигураника,аусклађивање пензија да се регулише на повољнији начин, подвукао је Драгањац.

Председник УВПС је подвукао да ће се, у складу са програмским циљевима и задацима, наставити са активностима у погледу оствартивања статусних и материјалних права.

-Борићемо се за достојанство и част војног позива. Војнопензионерски кор представља неисцрпан извор знања и искуства, чије ангажовање у систему одбране треба осмислити и више користити, завршио је излагање Драгањац, честитајући колегама војним пензионерима велики јубилеј,  пожелевши им добро здравље и дуг живот.