Под насловом ,,Пензионери траже хитно укидање привременог закона, новинарка дневног листа ,,Политика“ Јасна Петровић – Стојановић 20. маја објавила је текст следеће садржине:

Удружење војних пензионера Србије упутило је писмо премијерки Ани Брнабић са захтевом да влада предложи Народној скупштини да по хитном поступку укине Закона о привременом умањењу пензија који је на снази већ четири године.

-Удружење се све то време залагало да се што пре укине овај закон и брише члан 80а Закона о ПИО, којим је укинуто усклађивање пензија два пута годишње. У том смислу предузето је више активности према Скупштини Републике Србије, влади и Уставном суду, које су листом одбијане, уз навођење разлога да још увек нису створени повољни услови да би закон био укинут – каже Љубомир Драгањац., председник овог удружења.

Пензионери сматрају да се укидањем  закона не угрожава достигнути материјални и социјални  положај пензионера чија су месечна примања испод  25.000 динара, како тврде највише инстанце у земљи. Проблеме те категорије пензионера треба решавати једино системским и другим мерама социјалне заштите – каже Драгањац.

 

Враћањем принадлежности на износ пре умањења неће се угрозити положај пензионера чија су месечна примања испод 25.000 динара, тврде у Удружењу војних пензионера.

- Скупштина и влада би што пре требало да узму у разматрање укидање закона, ако се зна да су и релевантне међународне и домаће финансијске институције (ММФ, Светска банка, Фискални савет и друге) констатовале да је извршена финансијска консолидација, да је смањен буџетски дефицит и јавни дуг, да је повећан бруто друштвени производ, да је учешће пензија у бруто друштвеном производу сведено на испод 11 одсто и да је смањено издвајање за пензије из буџета на 33 одсто.

-Закон је привремен. Није утврђено прописивање прецизног датума важења, него је условљен престанком околности које су допринеле његовом доношењу (економска криза), а садашња буџетска стабилност је таква да више не постоје никакви уставни разлози, нити легитимни циљеви који би оправдали његово даљње постојање. Потребно је хитно предузети мере да му престане важност – категоричан је Драгањац.

Досадашња повећања пензија номинално износе 7,75 одсто, а у реалним оквирима 5,75 одсто, нису ни приближно доведена на ниво пензија по законитим решењима, јер су у просеку применом тог закона месечна примања смањена и до 22 одсто у односу на износ пензија по решењима. Тиме су пензионери доведени у неповољни, па чак и дискриминаторски положај у односу на запослене у јавном сектору. Даља примена овога закона и повећања плата и пензија (према досадашњем темпу и процентима) указује да би пензије могле се ускладе са решењима тек за 10 до 15 година – истиче наш саговорник

 

Да се огласи Уставни суд

Удружење војних пензионера Србије упутило је председници Уставног суда Србије захтев да се коначно узме у разматрање иницијатива за оцену уставности овог привременог закона.

Иницијатива за оцену уставности први пут је упућена у априлу 2016. Године, да би Уставни суд обећао да че Велико веће о томе расправљати прво у фебруару прошле године, па у марту, затим у трећем кварталу прошле и почетком ове године, што се није догодило – кажу у удружењу.

‒Сматрамо да су се стекли услови да

Уставни суд о иницијативама што пре расправља и донесе адекватну одлуку, јер свако одуговлачење је неоправдано и ствара услове за покретање судских поступака пред домаћим и међународним судовима, што ће владу скупо коштати када пресуде почну да стижу на наплату – закључују у Удружењу.