У данашњем броју ,,Политике“, у рубрици економија (на 11. страни) под насловом НЕОЗБИЉНЕ ИЗЈАВЕ РУШЕ ПЕНЗИЈСКИ СИСТЕМ објављен је текст новинарке Јасне Петровић-Стојановић. У поднаслову тог прилога стоји: ,,Удружење војних пензионера Србије затражило од председнице владе да не дозволи да о материјалној судбини пензионера и даље одлучује актуелни министар финансија. Због порука које овај прилог носи објављујемо текст у целости:

Удружење војних пензионера Србије затражило је од премијерке Ане Брнабић да се влада огради од непримерених изјава Душана Вујовића, министра финансија, датих Народној скупштини,   када је показао елементарно непознавање Закона о ПИО  и грубо извртање чињенице о начину  обрачуна пензија.

Војни пензионери, увређени су, разочарани и резигнирани, ставом министра да ће пензије убудуће бити социјална категорија, односно да за висину пензије неће бити пресудно ко је колико радио и колико је уплаћивао допринос у Фонд ПИО. Ако је то тачно, и ако је то и став владе, произилази да се незаконито руши систем пензијског и инвалидског осигурања, каже Љубомир Драгањац председник овог удружења.

 

-Уверени да то није став владе, очекујемо да ће се предузети потребне мере да министри не иступају као ,,слободни стрелци“, поготову да се не упуштају у тумачење закона који недовољно познају, јер то у јавности изазива узнемиреност, каже он.

Удружење моли председницу владе да не дозволи да о материјалној судбини око 1.700.000 пензионера и даље одлучује пензионер Душан Вујовић, јер очигледно из визуре материјално добростојећег пензионера не види оне колеге у Србији који сваког месеца једва састављају крај с крајем.

Удружење због свега овог очекује од министра Вујовића да се извине јавности за грубе грешке и превиде и ниподоштавајуће помињање пензионера.

-Цинично звуче Вујовићеве речи да су предстојећим увећањем пензија од пет одсто награђени они који су заслужни за фискалну стабилизацију буџета. Права истина је да су најмање награђени они којима је највише одузето, а да су највише награђени они којима ништа није одузето или су им месечна примања смањена сразмерно много мање него пензионерима, каже Драгањац. Дакле, догодило се нешто што је потпуно супротно од очекиваног и праведног.

Економски исцрпљену популацију војних пензионера посебно погађа изјава  министра Вујовића да ће пензије бити враћене на ранији ниво када се за то стекну услови. Намеће се питање: зашто се од пензионера узима део примања, односно правно стечена имовина, да би се дала неком другом. И колико ће још дуго да траје ,,привремени закон“?

Министар Вујовић није прихватио савете Фискалног савета Србије, институције за које и влада наводи да је значајно допринела стабилизацији државне касе. Сада се разазнаје ко све, раније и сада, упорно делује против пензионера, то јест контра њиховог економског, а тиме и укупног положаја у друштву.

Удружење војних пензионера Србије упутило је јуче захтев председници владе да се укинр и Закон о привременом начину исплате пензија и Закона о изменама Закона о  ПИО.

Доношењем овог закона оштећено је више од 40.00 војних пензионера, који су уплатом доприноса у ПИО обезбедили пензије веће од 25.000 динара. Овај закон је онемогућио редовно усклађивање пензија са кретањем потрошачких цена чиме је њихова реална вредност значајно умањена,  а већина пензинера довела на ивицу егзистенције.

Рачуница и показује да је номинално повећа пензија од 1. јануара 2013. до данас било 5,75 одсто, а инфлација, односно трошкови живота повећани су за 15,6 процената.