Одговор УВПС „Вечерњим новостима“

ГДЕ СЕ ИЗГУБИЛА НОВИНАРСКА ЕТИКА

Удружење војних пензионера Србије упутило је,  6. септембра 2012, одговор главном и одговорном уреднику Вечерњих новости на текст тог дневног листа од 28. августа 2012. године под насловом „Стари дуг блокира пензије?“ У том тексту износе се нетачне и непотпуне информације  које читаоце могу да доведу у заблуду и да утичу на формирање негативног односа према војним пензионерима. Погледајмо, на пример, ову реченицу новинара Б. Стјеље: Овај непредвиђени цех направило је скоро 20.000 бивших чинова који су тужили и "добили" државу због лошег обрачуна војних пензија, а одштете током ове године плаћа Фонд ПИО из своје касе. Ко се много не удубљује у текст, може да закључи  да су војни пензионери направили тај рачун-трошак (цех), да су они,   које Б. Стјеља погрешно и погрдно назива бившим чиновима,  криви  за "блокаду". А они,  не само да нису криви,  него су  вишеструко оштећени  и нису  бивши чинови него пензионисани заставници, потпуковници, пуковници... Ако буде требало да бране земљу, нико их неће поново унапређивати у исте чинове.


Иначе, ово није први пут да Новости објављују непотпуне и нетачне информације о корисницима војне пензије. Над  војним пензионерима су се нарочито „јуначиле“ у време кад је министар одбране био Драган Шутановац, а један од тих једностраних прилога,  којима су кршени закон и новинарска етика,  био је онај који алудира на то како војни пензионери „једу целе ескадриле авиона.“ Али те најтиражније новине, нажалост, нису касније објавиле одговор  Удружења, због неког разлога није их занимало да чују шта мисли и „друга страна“.

 

Одговор Удружења на текст Стари дуг блокира пензије, који је потписао председник УВПС Љубомир Драгањац,  објављујемо у целини:

„На основу Закона о јавном информисању, молим да објавите овај одговор на текст вашег новинара Б. Стјеље, у  Вечерњим новостима од 28. августа 2012.године, под насловом Стари дуг блокира пензије?.

Објављивањем текста Стари дуг блокира пензије Вечерње новости су објавиле непотпуну и делимично нетачну информацију о дуговању државе према војним пензионерима. Насловна композиција текста (наслов и поднаслов), одабрани су и усмерени  тако да читалац (поготово ако не чита цео текст) може погрешно да закључи да су војни пензионери криви што стари дуг блокира пензије, а они не само да нису криви него су вишеструко оштећени,  јер им је годинама исплаћивана мања пензија од оне која им припада.

У поднаслову  Ванредне трошкове Фонду пензијског и инвалидског осигурања направиле тужбе 20.000 војних пензионера, такође се, на посредан начин, упире прстом  у војне пензионере као кривце за ванредне трошкове Фонда ПИО.  А стварни кривац је онај ко је избегавао обавезе према војним пензионерима и ко је дозволио да дуг од 4,5 милијарди динара због камата и судских трошкова нарасте на 12 милијарди динара. То значи да је, нечијом кривицом, и  држава оштећена за око 7,5 милијарди динара, али  Новости се, наравно, не задржавају на овом податку.

Наведена насловна композиција је школски пример како се, вештим избором наслова и поднаслова и ређањем чињеница, добија информација која замагљује суштину,  којој се могу оспорити и истинитост,  и потпуност,  и тачност. Новинар се, овде, нажалост, бави последицама - да дуг блокира пензије а скоро да га и не занима најважнија чињеница - да је држава оштећена за 7,5 милијарди динара и да новинарска етика налаже да се осветли истина о томе.

Наслов не одражава суштину текста,  јер није тачно да поменути дуг може да блокира пензије. Износ дуга је свега 0,6 одсто од годишњих средстава за пензије и оне због тога не могу да буду  угрожене, потврдили су недавно и руководиоци Фонда ПИО у изјавама за Политику.

Истраживања су показала да већина читалаца најчешће прочитају наднаслов, наслов и поднаслов, па је сасвим извесно да су Вечерње новости, објављивањем овакве непотпуне и усмерене информације, војним пензионерима начиниле штету. На основу ове информације читаоци могу погрешно да закључе да војни пензионери  блокирају рад Фонда ПИО и да то може да угрози  и њихове пензије.

Овакве непотпуне информације читаоце могу да доведу у заблуду и да утичу на формирање негативног односа према војним пензионерима.“

"Вечерње новости" још нису објавиле овај одговор.