Низом манифестација у организацији Управе за традицију, стандард и ветеране Министарства одбране, прослављен је Дан војних ветерана.

 

Представници УВПС положили су венац на Споменик жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999. године, на Савском тргу у Београду. У делегацији су били председник Удружења Љубомир Драгањац, председник извршног одбора ГО Зоран Вучковић и члан Извршног одбора ГО Остоја Поповић.

 

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милан Мојсиловић су у Свечаној сали Дома Гарде, Касарне „Топчидер“, у Београду, приредили пријем за званице званице, представнике војних ветерана, ветеранских и традиционалних удружења и чланова породица погинулих припадника и ратних војних инвалида код министра одбране и начелника Генералштаба Војске.

 

Свечана академија поводом Дана војних ветерана одржана је у Конгресној сали Дома гарде. Свечаности су присуствовали представници Министарства одбране и Војске Србије, страни војни представници акредитовани у Републици Србији, војни ветерани, представници верских заједница, удружења за неговање традиција и чланови породица погинулих припадника војске.

 

 

 

На почетку свечаности министар Вулин честитао је празник војним ветеранима у име председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића.

 

- Честитам овај тешки и поносни празник свакоме од вас, целој Србији, и оној пре нас и оној која ће тек корачати за нама. Тешки и поносни, јер срећни народи не могу да обележавају овакве дане. Срећни народи нису упознали ратове, мржњу, окупацију и не могу да обележавају овакве дане.  Али овај празник је поносан, јер како не бити поносан на историју малобројног народа који јесте био окупиран, али никада није био поробљен - рекао је министар Вулин.

 

Како је истакао министар одбране, могли смо овај дан посветити бројним догађајима и личностима из српске историје, али изабрали смо овај “јер хтели смо да кажемо да ништа не почиње од нас”.

 

- Мењали су се кроз историју непријатељи, савези, ратови, али једна ствар се није променила - упорност и чврста решеност, несаломљива воља српског народа да буде слободан по сваку цену. Није се променила тврдоглавост српског народа да има своју државу и у њој своју војску и да се увек српска држава и војска у глави српског сељака изједначе. Држава је слобода - нагласио је изасланик председника.

 

Он је додао да је у нашој историји било ратова који су други изазивали и које су нам наметали.

 

- Ратници који су нашу земљу очували, одбранили, данас су овде. Неки тако што им памтимо имена испод камених споменика, а неки који су овде, корачају као успомена, пример, понос и доказ да српска држава више није она која ће се скривати од оних који су је стварали и бранили. Овај мали и храбри народ изнедрио је веће и боље него много богатији, бројнији и јачи. Српском народу када је тешко увек се роде људи који поведу народ и промене га на боље. Ратници који су ову земљу бранили и хранили заслужују свако поштовање - истакао је министар Вулин и поручио да треба да се покажемо као достојни њих.

 

Према његовим речима, Србија јача, напредује, њена војска је боља и опремљенија, уређенија.

 

- Ратници, ви то видите. Будите сигурни да ова држава и ова земља, на челу са својим председником неће да ратује и било коме да чини било каква зла, али да исто тако неће да дозволи да се понови ниједна “Олуја”, ни Јасеновац ни Пребиловци. Никада више овај народ неће бити нема, безосећајна жртва, никада више неће бити без помоћи своје државе и војске - рекао је министар Вулин и закључио поруком ратницима “земља коју сте сачували има разлога да буде поносна и да вас учини поноснима”.

 

Поводом Дана војних ветерана, министар Вулин уручио је Плакету Министарства одбране главном и одговорном уреднику листа “Војни ветеран” Звонимиру Пешићу и војну спомен-медаљу др Милету Бјелајцу, као признања за успешну сарадњу и допринос у раду, реализацији пројеката и осталих активности у Министарству одбране.

 

У свечаној академији учествовали су Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички" и Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије.