Удружење војних пензионера Србије и Асоцијација удружења пензионера унутрашњих послова Србије упутили су председнику Републике Србије, председници Владе РС, министрима за унутрашње послове и одбрану и начелнику Генералштаба ВС заједничку иницијативу за допуну Закона оружју и муницији.

 

Текст доносимо у целости:

,,Чланом 50. Закона о оружју и муницији („Службени гласник РС“, бр. 20/15 од 24.02.2015. године) прописана је обавеза физичких лица која су поседовала оружане листове и дозволе за ношење и држање оружја за личну безбедност издате до почетка примене наведеног закона да у року од три године од почетка примене закона поднесу захтев за издавање нових исправа у складу са законом. Прописани рок истиче 5. марта 2019. године.

 

Поступајући по захтевима чланства, предлажемо да се од напред наведене обавезе ослободе војни пензионери иприпадници органа унутрашњих послова и безбедности, тако што би се у члану 50. предметног закона додао нови став 4. који гласи:

 

„обавезе прописане ставом 1. овог члана ослобођена су војна лица иприпадници органа унутрашњих послова и безбедности пензионисана пре почетка примене овог закона“.

Прихватање предложене допуне Закона било би правично и сврсисходно према наведеној популацији, а никако не би нарушило, односно умањило постизање сврхе и циљева предметног закона, из следећих разлога:

 

1. Оружје за које поседују оружане листове наведени пензионери су купили или су га добили као награду – поклон током службе или при одласку у пензију. До пензионисања су га поседовали уз службену дозволу и користили и у вршењу службе, а након пензионисања су за то оружје прибавили оружане листове по закону. Кроз читав вишедеценијски период поседовања тог оружја, ови пензионери су са њим поступали по важећим прописима, дисциплиновано и пажљиво, тако да није било угрожавања грађана и јавног реда и мира, ни нехато ни умишљајно.

 

2.Већина тих лица пензионисаних пре почетка примене предметног закона су подмаклог животног доба, у седамдесетим и осамдесетим годинама старости. По неумитним законима природе, у догледно време ће доћи до тога да њихови наследници поступе по одредбама члана 29. предметног закона. Отуда се намеће питање потребе, неопходности и правичности наметања обавезе прибављања нових оружних листова овим пензионерима садашњим власницима оружја.

 

3. Оружје за које поседују оружане листове, посебно оно добијено као награда или поклон при одласку у пензију, има за пензионере велику афекциону вредност, као једина очувана веза са службом у којој су провили читав радни век. Због тога су то оружје до сада задржали упркос плаћању високих годишњих пореза, којима су то оружје вишеструко преплатили.

 

Сада, суочени са, за своје године и приходе, захтевном процедуром и релативно високим трошковима прибављања нових оружаних листова, многи ће бити принуђени да то оружје предају органима МУП-а, што може резултирати револтом ове родољубиве и у сваком погледу друштвено одговорне популације. Уз то, масовна предаја тог оружја осетно ће умањити и приходе буџета државе од пореза на регистровано оружје.

 

Из напред изложених разлога апелујемо да Влада прихвати овај предлог, те да до његове реализације продужи рок одређен чланом 50. став 1. Закона.

 

Истовремено указујемо да органи МУП-а у поступку пререгистрације оружја за које су оружани листови добијени пре ступања на снагу предметног закона траже и документа која законом нису прописана. Конкретно чланом 50. став 1. Закона прописано је да се уз захтев за издавање новог оружаног листа прилаже само Уверење о здравственој способносто за држање и ношење оружја.

 

Међутим, органи МУП-а поред тог уверења траже и уверење од надлежног редовног и специјалног суда да се против подносиоца не води кривични поступак, те противно члану 13. став 4 Закона траже Уверење о обучености у руковању ватреним оружјем. Сва та уверења се могу прибавити само уз плаћање таксе,  а те као и остале таксе у вези са пререгистрацијом укупно износе око 12.000,00 динара.

 

С тим у вези, апелујемо да предузмете мере да органи МУП-а пререгистрацију предметног оружја врше под условима и на начин прописан Законом о оружју и муницији.

 

Молимо за Ваш одговор по напред наведеном, како би обавестили чланство.