У Атријуму Дома Војске Србије у четвртак, 8. новембра у 19 часова, драмски уметник Александар Дунић извешће монодраму „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“.

Прича о војводи Катићу је кратак животопис једног од најзначајних јунака Првог српског устанка. Родом из села Рогаче испод Космаја, младост је провео у Београду, код сестре која је била удата за Турчина, и за то време одлично је научио турски језик. Због сукоба са зетом вратио се у родни крај, где га је затекао и Први српски устанак. Као кнез турске нахије, Јанко се са целом својом кнежевином одмах придружио устаницима. Био је надалеко познат по правичности, разборитости и јунаштву, па је убрзо постао главни војвода београдске нахије. Осим тога био је и пријатног изгледа, на скупштинама даровит говорник, а у борбама врло сналажљив, окретан и јуначан старешина. Иако је био један од блиских пријатеља вожда Карађорђа, припадао је групи војвода који су тражили државно уређење које би ограничило владареву самовољу.

Монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић" написао је познати српски књижевник, Милован Витезовић.

Драмски уметник Александар Дунић је играо у бројним позоришним представама, филмовима и  телевизијским серијама, а публика се и данас радо сећа доктора Попца из серије „Срећни људи“ , Ћирка из „Беле лађе“, као и других улога из серија „Стижу долари и „Породично благо“.

Улаз је бесплатан.