Поводом лишавања слободе генерала Милована Бојовића, председник УВПС Љубомир Драгањац упутио је захтев за хитно поступање и ослобађање ухапшеног генерала. О томе је председник Удружења  у писаном облику обавестио и  председника Републике Србије Томисава Николића и председника Владе Александра Вучића. Писмо доносимо у целости:

,,Господине министре,

 

Очекујући да ће Министрство правде, на чијем сте Ви челу, предузети све расположиве мере како би се неодложно пустио на слободу генерал-пуковник у пензији Милован Бојовић, који је 8. априла ухапшен на Косову и Метохији, где је рођен, подржавамо све напоре надлежних државних институција усмерених на успостављању механизама правде на територији Републике Србије, чији је Космет само један део. Сматрамо да квазидржава која себе назива ,,Република Косово“ не може да се на овакав начин поиграва са угледним и заслужним грађанима Србије, да крши основна људска права и да урушава углед државе која вековима опстаје на овим просторима.

Пензионисани припадници наше војске акт незаконитог хапшења генерала Бојовића доживљавају као још једно у низу понижења и шиканирања којима се излажу официри што су часно, професионално, достојанствено и на законит начин бранили своју земљу у ратовима из деведесетих година. То је атак на државу Србију, на српску нацију и официрски позив.

Како је објављено генерал Бојовић је ухапшен због наводне командне одговорности на Косову и Метохији пре и током агресије НАТО-а 1999. године. Сушта је истина да генерал Бојовић 1998. а ни 1999. године, није службовао на простору Косова Метохије. Наводна командна одговорност не може да буде разлог за његово лишавање слободе. До сада нико, па ни Албанци који живе на Косову и Метохији, није помињао било какву умешаност генерала Бојовића у

злочине који су се, наводно, збили у јужној српској покрајини крајем деведесетих година. Очигледно је реч о инсинуацијама и покушају да се држави Србији у веома осетљивом политичком тренутку уруши кредибилитет.

Молимо Вас, господине министре, захтевамо одлучно и с пуним правом, да Министарство правде предузме одлучне кораке за тренутно пуштање на слободу генерала Бојовића, коме је здравље веома нарушено”.