Предузеће ,,Приватна безбедност доо, Београд, обратило се Удружењу војних пензионера Србије молбом да посредством сајта и ,,Војног ветерана“ инфромише пензионисане припаднике наше војске да та овлашћена институција организује обуку у различитим видовима и различитог трајања (према потребама, одабраном програму и изабраном броју часова), како би кандидати који се баве пословима обезбеђења припремили за полагање стручног испита и стицање неопходне лиценце.

Наиме, сагласно Закону о приватном обезбеђењу и Закону о детективској делатности (,,Сл. гласник РС'', бр.104/2013), почев од 2017. године, службеници обезбеђења и детективи, морају имати лиценцу. За стицање лиценце потребно је положити стручни испит у МУП-у. Лица која имају ,,најмање три године радног икуства на пословима овлашћеног полицијског службеника, безбедносно – обавештајним пословима, пословима професионалног припадника Војске Србије и пословима извршења кривичних и прекршајних санкција'' (из ст. 7. чл. 12. Закона о приватном обезбеђењу, ,,Сл. гласник РС'', бр.104/2013/) немају обавезу да похађају прописану стручну обуку за вршење послова службеника обезбеђења.

Од похађања прописане стручне обуке за детективе ослобођени су кандидати који имају ,,пет година радног икуства на пословима овлашћеног полицијског службеника, пословима одбране, безбедносно – обавештајним, на судијској и тужилачкој функцији, као и на стручним пословима у суду или јавном тужилаштву'' (из ст. 2. чл. 6. Закона о детективској делатности, ,,Сл. гласник РС'', бр. 104/2013/).

Управо та лица имају потребу да им се пружи помоћ и подршка у обнови и/или савладавању нових знања и вештина, по обимном и садржајно разноврсном, прописаном програму за полагање стручног испита.

У ствари, ретко је који појединац способан да се самостално припреми за полагање испита, нарочито из области из којих није примарно користио знања и вештине током рада у наведеним институцијама безбедности, или ако  је то чинио пре више година. За обнову и увежбавање потребни су партнер, одговарајући простор, опрема и реквизити.

Обука би се организовала у Београду, Новом Саду и Нишу, а по потреби и у другим местима (у зависности од броја пријављених кандидата).

Лиценцирање треба да унапреди стање у приватном сектору безбедности, да се достигне међународни стандард у тој области.

Лиценцирање је и прилика, у првом реду за овлашћене полицијске службенике и старешина Војске Србије и војнике по уговору којима je престала професионална служба, или ће се то догодити у наредном блиском периоду, да стекну и одговарајућу лиценцу.

Пријаве полазника и питања у вези са овом обуком могу се упутити електронском поштом (електронска адреса: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. ) или путем телефона (број +381 63 239 812).

Центар за обуку и пружање консултативних услуга из домена безбедности пружа стручну помоћ у припреми одговарајућих испита и подршку за стицање лиценце службеника обезбеђења и детектива.

 

 

 

 

ПРИВАТНА БЕЗБЕДНОСТ доо, Београд,

Центар за  обуку и пружање консултативних услуга из домена безбедности

Београд ,ул. Каплара Момчила Гаврића, бр. 1/3/9

е-mail  mtalijan@useens.net

тел. +381 63 239 812

 

 

ПРИПРЕМА  ИСПИТА  ЗА  СТИЦАЊЕ  ЛИЦЕНЦЕ

СЛУЖБЕНИК ОБЕЗБЕЂЕЊА ИЛИ ДЕТЕКТИВ

 

П Р И Ј А В А

 

Од полазника Семинара за припрему испита за стицање лиценце СЛУЖБЕНИК ОБЕЗБЕЂЕЊА или ДЕТЕКТИВ очекујемо:

  • тачне, читко исписане податке о себи, као и
  • сагласност да се наведени подаци могу користити у пословном поступању између Центра и полазника, под условом да се исти чувају у складу са важећим прописима о заштити података о личности.

1.

Име, име родитеља и презиме

 

2.

Јединствени матични број грађана (ЈМБГ)

 

3.

Датум и место рођења

 

4.

Подаци о пребивалишту

 

5.

Ниво образовања, степен и врста школске спреме

 

6.

Радно искуство (посебно навести радно искуство у ВС)

 

7.

 

Број телефона и e-mail

 

 

8.

Назив програма обуке за који се пријављује (заокружити), ако пријаву шаљете поштом.

 

Aко пријаву шаљете  мејлом, одабрани програм маркирати подвлачењем текста (Ctrl + U).

 

  1. 1. Послови службеника обезбеђења

1.1.   Процена ризика у заштити лица, имовине и пословања;

1.2.   Физичко-техничка заштита лица и имовине и одржавање реда на спортским приредбама, јавним скуповима и другим местима окупљања грађана;

1.3.   Планирање, пројектовање и надзор над извођењем система техничке заштите;

1.4.   Монтажа, пуштање у рад, одржавање система техничке заштите и обуке корисника.

  1. 2. Послови детектива

 

9.

Место и време у коме полазник жели обуку

 

 

Полазник семинара

 

_________________                                               _____________________________________

Датум