Систематско и упорно доказивање правде да и војним пензионерима припада ванредно усклађивање пензија од 1.1. 2008. године, које је безмало осам година плански водило Удружење војних пензионера Србије, значајно су подупрли адвокати. Већина њих је часно, честито, предано и стручно водило судске поступке, помажући тако корисницима војне пензије да остваре своје Уставом и законом утврђено право. Неки од истакнутих адвоката сјајним поднесцима судовима значајно су допринели да се учине преко потребни пробоји на путу за остварење закинутих права. У часу када војни пензионери масовно остварују оно што су им чиновници оспоравали, тренутак је да се адвокатима ода признање за све оно што су за војнопензионерску популацију учинили.

Ових дана, међутим, више војних пензионера обратило се Удружењу, наводећи некоректне поступке дела адвоката у поступцима за остваривање права и наплату настале штете.

У време док је била актуелна понуда РФ ПИО за поравнање дуга, неки адвокати нису хтели својим клијентима да дају првостепене пресуде основних судова о надокнади штете, са којима су могли да се поравнају за део дуга који није обухваћен вештачењем или није признат (2008. и 2009. године) због застарелости. Притом су им наводили да ће, ако наставе судским путем да остварују своја права, домоћи се много веће суме новца. Нису наводили да, за сада, надлежни судови не признају надокнаду за те две године, те да ће ради наплате тог дела бити потребно да се и даље води судски поступак, без гаранције да ће се и добити.

Неки адвокати захтевају од својих клијената да им дају уговорену награду и за део за који су се поравнали са РФ ПИО. Посебно боде очи приступ једног од адвоката који за уложени део новца (судски трошкови) којим је финансирао судске таксе од свог клијента захтева да му исплати и камату на уложени новац.

Многи пензионери наводе да им адвокати, приликом наплате судских трошкова не пружају обрачун обавеза, па сумњају у укупан износ рачуна.

Највише примедби односи се на нељубазност адвоката од како је Влада Републике Србије донела закључак о признавању права на ванредно усклађивање пензија и поравнање са РФ ПИО. Нису имали времена да својим клијентима пажљиво и детаљно изнесу шта би остварили ако би се поравнали у целости или за онај део који није признат, односно за део који није обухваћен вештачењем. При томе су се ти адвокати, како су нас обавестили војни пензионери, потпуно навијачки били за варијанту наставка судских процеса, али било је и адвоката који су препоручивали да се не иде на вансудско поравнање.

Уговорена награда за успешно остварење права на усклађену пензију и надокнаду штете код већине адвоката износила је 10 одсто, али није мали ни број оних који су од својих клијената захтевали чак 15 одсто. Део адвоката захтевао је мање од 10 одсто, а има и оних који су се задовољили само надокнадом адвокатских трошкова (без адвокатске награде).

Један адвокат је себи дозволио и дрскост да пред корисницима војне пензије оптужи Удружење да је понуђено поравнање нека врста нагодбе Удружења и Владе Републике Србије, то јест да УВПС ради по диктату Владе, што апсолутно није тачно.

Удружење војних пензионера настоји да сагледа све поступке адвоката који нису у складу са прописима и етиком те професије. Стога упућује молбу војним пензионерима који имају с тим у вези одређена запажања да их уступе градским-општинским одборима, уз могућност да се писменим путем обрате и Извршном одбору Главног одбора УВПС. Ваше примедбе и сугестије очекујемо до краја јануара.

На основу прикупљених података Удружење ће из своје надлежности предузети одређене мере.