После обраћања Удружења војних пензионера Србије министру одбране (поводом неравноправне поделе станова), из Управе за традицију, стандард и ветеране МО стигао је одговор следеће садржине:

,,У прилогу напред наведеног акта достављено је Управи за традицију, стандард и ветеране писмо председника Удружења војних пензионера Србије генерал-потпуковника у пензији Љубомира Драгањца, 01 број 335-1 од 28.10.2015. године. На основу навода изнетих у писму, ради што објективнијег сагледавања стања везаног за збрињавање стамбених интересената у МО и ВС из делокруга наше надлежности, обавештавамо вас следеће:

 

- Према евиденцији Одељења за стамбене послове, са пресеком стања закључно са 16.11.2015. године, на стамбеном збрињавању у МО и ВС налазе се 19.803 стамбена интересента. Од тог броја 12.595 лица је без икаквог стана од чега њих 9.489 или 75,33 одсто чине запослени (лица на служби) у МО и ВС, а 3.106 лица или 24,66 одсто чине пензионисани припадници припадници МО и ВС. Са неодговарајућим станом евидентирано је 6.916 стамбених интересената, од чега су 1.362 лица или 19,69 одсто запослени у МО и ВС, а 5.554 лица или 80,31 одсто су пензионисани припадници МО и ВС.

- ради правилнијег сагледавања расподеле станова у закуп према категоријама, потребно је пре свега узети у обзир одлуке о расподели расположивих станова у којима је дефинисан број и структура станова за расподелу по категоријама лица, а не временски период у којем је вршена расподела. Напомињемо да ажурност и комплетност докумената стамбених интересената имају превасходан утицај на то у оквиру које категорије и листе реда првенства ће се вршити расподела. Дугогодишња пракса показала је да се далеко лакше ступа у констакт са стамбеним интересентима који се налазе у служби, у односу на пензионисане припаднике МО и ВС, што за последицу има да је за реализацију подела опредељених станова у одлуци за запослене припаднике потребно краће време у односу на време које је потребно за пензионисане припаднике МО и ВС. Највећи проблем за остваривање контакта са пензионисаним лицима  представља чињеница  да стамбени интересенти Одељењу стамбене послове не пријављују промену адресе и контакт телефона, чиме се знатно продужава поступак прибављања тражене документације неопходне за реализацију поделе. Као прилог напред наведеном, дајемо податак да су у периоду од 22.10 до 12.11. 2015. године подељена 62 стана, од чега је 37 или 59,67 одсто станова подељено пензионисаним припадницима МО и ВС. Подсећамо да су током 205. године реализоване две одлуке министра одбране о расподели расположивих станова у закуп, којима је био обухваћен 181 стан. Од тог броја 62 стана или 33,25 одсто додељена су пензионисаним припадницима МО и ВС, а преосталих 119 станова додељено је запосленима у МО и ВС. На овај начин добија се права слика опредељених станова за запослене и пензионисане припаднике у МО и ВС. Истичемо да је већину запослених у МО и ВС ово први пут да решавају своје стамбено питање после 30 година и више пензијског стажа оствареног у МО и ВС.

- када је реч о наводима који се односе на број бодов а стамбених интересената и редослед доделе станова истим, истичемо да је Директивом о начину поступања по захтевима за доделу станова у закуп, вођења евиденције, сачињавања листа реда првенства, као и другим пословима у вези са решавањем стамбених потреба у МО (,,СВЛ“ број 22/2014) дефинисан начин израде предлога одлуке о расподели. Предлог одлуке о расподели припрема се на основу прегледа станова у закуп за расподелу, радних табела за припрему предлога одлуке о расподели израђује се за свако место и гарнизон и за одређену структуру стана посебно. Важно је истаћи да је за избор категорије стамбених интересената којој ће бити опредељен стан у одлуци министра одбране одлучујуће место/гарнизон и структура стана који је пријављен за расподелу. Пријава станова је искључиво у надлежности Управе за инфраструктуру СМР МО. Уколико за пријављени стан нема интересената из категорије пензионисаних припадника МО и ВС, што је карактеристично за велики број места у Републици Србији, станови се опредељују оној категорији запослених у МО и ВС у којој има стамбених интересената за наведени стан, што у коначном збиру опредељених станова ,,фаворизује“ категорију запослених лица у МО и ВС.

На основу напред наведеног истичемо да постојећи модел расподеле станова у закуп обезбеђује да расподелом буду обухваћена како лица у служби тако и пензионисани припадници МО и ВС. Према томе треба имати у виду чињеницу да се у категорији запослених лица у МО и ВС станови додељују стамбеним интересентима који до сада нису имали решено стамбено питање, а на решавање чекају 30 година и више или су при крају радног века. Према досадашњој динамици прибављања станова, модел који предлажете, а који се односи на број бодова, значио би да се приоритетно решавају пензионисани припадници МО и ВС, а на штету запослених у МО и ВС, који чине преко 75 одсто лица без стана у МО и ВС.

Управа за традицију, стандард и ветеране чиниће све и у наредном периоду да се поступак расподеле станова одвија у складу са прописима који дефинишу ову проблематику и да исти буде доступан што је могућем већем броју стамбених интересената у МО и ВС.“