Након закључка Владе Републике Србије о усклађивању војних пензија и начину остваривања права војних пензионера по том основу, неке неформалне групе пензионера и удружења са малим бројем чланова и даље јавно и преко страница веб сајтова настоје да умање и обезвреде значај и резултате вишегодишњег доследног и упорног рада и ангажовања Удружења војних пензионера Србије да се овај проблем реши на законит начин.

 

У јавним наступима те групе и појединаца наводи се да је ангажовање Удружења (УВПС) било неефикасно и конфузно, а да су донете одлуке непотпуне, половичне и да не задовољавају интересе војних пензионера. Они настоје да постигнуте резултате припишу себи, како наводе, ,,као резултат њиховог заједничког деловања”.

 

Током новембра најављивали су, па отказивали, нова протестна окупљања, трибину и друге облике изражавања нездовољства. Неаргументовано су при томе оптужили руководство УВПС да је 9. новембра, мимо њих, организовало информисање чланова Удружења војних пензионера Србије, у којем су учествовали ресорни министри из Владе Републике Србије и директор Републичког фонда ПИО о начину и модалитетима усклађивања војних пензија.

 

УВПС, у складу са донетим одлукама и начином деловања, истрајаваће на ставовима да је деловање тих удружења и појединаца у њима, њихово легитимно право. УВПС се ограђује од начина њиховог деловањa и наступа. Заговарања протеста и окупљања су у овој ситуацији бескорисна и наносе велику штету угледу војнопензионерске популације. Удружење сматра да су такв начин деловања резултат неостваредних личних интереса неких појединаца и самопрокламованих руководилаца минорних неформалних група.

 

Руководство УВПС предузима мере да у што краћем року информише и упозна све своје чланове, а и остале пензионере и кориснике војних пензија о модалитетима решавања и наплате дугова за закинути део војних пензија. Информисањима о наплати дугова војних пензија у многим местима где су организована, присuтвовао је рекордан број корисника војнеих пензија. Присутни најчешће изражавају захвалност Удружењу на свему што је до сада учињено за решавање њихових горућих животних проблема. Ових дана у УВПС се бележи већи прилив нових чланова, што најбоље говори о угледу нашег удружења.

 

УВПС ће доследно, ангажовано и енергично истрајавати у решавању укупних  проблема  војнопензионерске популације. Као и до сада супростављаће се разним облицима нарушавања једиства и угледа УВПС, а све у складу са својим статусним и програмским опредељењима.