Главни одбор УВПС је на седници одржаној 24. јуна у Београду, поред осталог, донео и закључке о даљем поступању у вези са остваривањем права на ванредно пове’ање пензија за 11,06 одсто.  Због важноисти и информисаности закључке доносимо у целости:

 

***

На основу члана 16. тачка 4. Статута УВПС и спроведене расправе по питању: „Стање и проблеми у вези са остваривањем права на ванредно повећање пензија за 11,06 одсто од 1. 8.2008.године“, Главни одбор Скупштине УВПС на седници одржаној 24. јуна 2015.године доноси,

 

З А К Љ У Ч К Е

 

Остваривање законом загарантованих и одлукама Уставног, Управног и Врховног касационог суда потврђених права на ванредно усклађивање пензија за 11,06% од 1. 8. 2008.године ни после више од седам година није реализовано. Најава председника Владе да ће овај дугогодишњи проблем коначно бити решен у што краћем року као и изјава министра Вулина да ће ускоро пензије бити усклађене по закону и отпочети њихова исплата, а да Министарство финансија утврђује висину и предлог модалитета исплате дуга, ни после дужег времена није реализована...

Републички фонд ПИО не поступа по одлукама Управног суда, односно не доноси на закону заснована решења и врши потпуну опструкцију судских пресуда у парничним споровима..

Надлежна министарства не одговарају на наше захтеве а Министраство финансија одбија да прими на разговор представнике УВПС.

Непоступање државних органа по закону и одлукама надлежних судова изазвало је огромно незадовољство, тензије и захтеве великог броја војних пензионера да протесним окупљањем остваримо своја права и то се више не може одлагати.

  1. Влада Р. Србије интензивно ради на припреми предлога Закона о претварању неисплаћеног дела пензија од 1. 1. 2008.године корисницима војних пензија у јавни дуг. ГлОд Скупштине УВПС сматра да се са оваквим предлогом закаснило и да се започети судски поступци ни једним законом не могу прекинути.

Признато право на ванредно повећање пензија за 11,06% од 1. 1.2008.године треба решавати на следећи начин:

Пензије ускладити по закону (повећати за 11,06%) и одмах почети исплату,

Судске спорове за исплату дуга окончати судским путем.

Обештећење за корисника војне пензије који  нису покренули парнице за наплату дуга решити вансудским поравнањем, путем јавног дуга.

 

  1. Високом савету судства и Врховном касационом суду упути захтев да:

- Судови идентично пресуђују у парницама које се воде по за наплату дуга од 01.01.2008.године,

- Овера правноснажности пресуде, као извршење тих пресуда, треба да буде у разумном року,

Да уплата судских такса за тужбу, жалбу и пресуду буде у више рата.

 

  1. Настатвити са подношењем тужби Управном суду Србије због непоступања Републичког фонда за ПИО по пресудама овог суда, јер Републички фонд за ПИО не доноси на закону засновано решење већ и даље игнорише те пресуде.

 

  1. Све општинске и градске  организације УВПС благовремено ће поднети кривичне пријаве Основном јавном тужилаштву против директора филикала Републичког фонда за ПИО који су донели решења супротна пресудама Управног суда и решењу Дирекције Републичког фонда за ПИО. Кривичне пријаве подносити по достављеном обрасцу и донетим решењима филијала.

 

  1. Корисници војне пензије који су добили пресуде за наплату дела дуга благовремено треба благовремено да подносе тужбе за наплату дуга за наредни период, јер ће већ почетком 2016. године за велики број КВП наступити застарелост потраживања.

 

  1. Уколико Уставни суд одбаци уставне жалбе које су поднете по питању смањења вредности бода за 4,21% и признавања дуга само за три године од дана подношења тужбе припремити образац тужбе, међународном суду који треба да поднесу сви КВП којима је Уставни суд одбацио уставне жалбе.

 

  1. Уколико Републички фонд за ПИО повећа пензије мање од 11,06%, сви КВП треба да покрену Управни поступак и управни спор, за шта ће ИзОд припремити одговарајуће обрасце.

 

  1. Влади Републике Србије доставити захтев да представници УВПС буду укључени у радне групе које припремају предлоге за повећање пензија и исплату дуга од 01.01.2008.године.

 

  1. Наставити са припремама масовног протесног окупљања којег спровести у случају да се ускоро не ускладе пензије за 11,06%. ИзОд припремиће предлог обезбеђења новчаних средстава за трошкове протеста (превоз, штампање материјала и др.).

 

 

П Р Е Д С Е Д Н И К

Љубомир Драгањац, с р.