Председник УВПС Љубомир Драгањац упутио је писмо Драгани Марковић, директору Пореске управе – Централа, које се односи на таксу за оружје у поседу војних пензионера. Писмо преносимо у целости:

 

Велики број професионалних војних лица приликом одласка у пензију, од надлежне војне јединице Министарства одбране или Генералштаба Војске Србије, добилo на поклон неко од оружја. Да је оружје добијено на поклон доказује се потврдом коју издаје војна јединица. У издатој потврди је децидно наведено да се оружје даје на поклон. Војни пензионер, који је на тај начин  добио оружје, се на основу члана 25. став 1. тачка 4. Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара („Службени гласник РС“, бр. 26/01, 80/02, 43/04, 132/04 и 112/05) ослобођен је од пореза на држање и ношење оружја. Војни пензионери су, такве потврде предали у надлежне пореске филијале, на основу којих су били ослобођени од пореза и нису га плаћали од одласка у пензију.

 

 

 

Ове године многи војни пензионери добили су решења којима се утврђује порез на регистровано оружје за 2015. годину, иако до сада ту обавезу нису имали, што је изазвало велики незадовољство.

 

Војни пензионери, који су примили ова решења, морају поново да доказују да су оружје добили на поклон. Доказ којим се доказује је потврда коју је издала надлежна војна јединица и коју су већ предали у надлежну пореску управу.

 

Многи пензионери су такве потвдре загубили и сада нису у могућности да докажу да су такво оружје добили на поклон, иако од престанка службе, нису плаћали порез јер су на основу доказа били ослобођени.

 

Због таквог односа, надлежних пореских филијала, многи војни пензионери изложени су непотребном малтретирању, иако болесни, изнемоги и на болничком лечењу нису у могућности да тај проблем разреше.

 

Предлажемо да се за ново доказивање права ослобађања плаћања пореза на оружје – пиштоље, тражи доказ само за лица која су наследила или купила предметно оружје – пиштоље. Те податке надлежној пореској управи би по службеној дужности требало да достави Министарство унутрашњих послова. У складу са наведеним молимо да се тако достављена решења сторнирају јер су та лица доставила потврду и ослобођена од пореза.