У вези са остваривањем права на усклађивање војних пензија за 11,09 одсто Председник УВПС Љубомир Драгањац упутио је писмо (19. маја) писмо председнику Владе Републике Србије Александру Вучићу следеће садржине:

 

,,Војни пензионери већ преко седам година настоје да остваре законом загарантована и одлукама Уставног, Управног и Врховног касационог суда потврђена права на ванредно усклађивање пензија за 11,06% од 01.01.2008. године.

 

 

На седници Народне скупштине Републике Србије одржаној 22. децембра 2014. године најавили сте да ће овај дугогодишњи проблем коначно бити решен у што краћем року, по могућству до краја ове године.

 

Према незваничној информацији којом располажемо, Влада Републике Србије је формирала комисију од ресорних министара са задатком да предложи начин решавања овог проблема.

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, на радном састанку одржаном 12. марта 2015. године са представницима овог Удружења, изјавио је да ће ускоро пензије бити усклађене по закону и отпочети њихова исплата, а да Министарство финансија утврђује висину и предлог модалитета исплате дуга. Од тог састанка прошло је више од два месеца, а ништа од тога није реализовано.

 

Републички фонд ПИО је био у обавези да у законском року поступи по пресудама Управног суда, то јест донесе нова на закону заснована решења, али и даље игнорише те пресуде и не поступа како му закон налаже.

 

 

Удружење војних пензионера Србије се у више наврата обраћало ресорним министрима, па и Вама, ради законитог разрешења овог проблема, али без икаквог резултата.

 

Велики број војних пензионера, поред управног поступка, повео је и парничне поступке за наплату дуга. Донет је велик број правоснажних преуда, од којих је више од 600 реализовано.

 

Због непоступања државних органа по закону и одлукама надлежних судова дошло је до озбиљних негативних тензија код војних пензионера и чланова њихових породица, које је све теже контролисати. Удружење војних пензионера Србије настоји да овај проблем решава искључиво преко институција система, чему за сада успева, али је неопходно да Влада Републике Србије што пре донесе закониту одлуку о исплати предметног дуга и о томе обавести оштећене војне пензионере. У противном, јавни протести оштећених се не могу избећи.

 

С обзиром на сложеност проблема и његово вишегодишње нерешавање, очекујемо да примите на разговор делегацију Удружења војних пензионера Србије“.