Председник УВПС Љубомир Драгањац упутио је писмо председнику Уставног суда Суда Србије госпођи Весни Илић Прелић. С обзиром на значај, писмо преносимо у целости:

 

 

,,Удружење војних пензионера Србије је, које заступа адвокат Милорад Вукосав, дана 26. новембра 2014. године поднело том суду, а на основу члана 168. став 2. Устава Републике Србије, Иницијативу за оцену уставности Закона о привременом уређењу начина испалте пензија, 01/Број 364-1 од 26.11.2014. године, са предлогом доношења приверемене мере.

 

Удружење се обраћа у име око 42 000 војних пензионера и око 30 000 својих чланова, којима су умањене пензије поменутим законом, па управо због те чињенице дајемо себи за право да се обратимо Вама са захтевом за доношење одлуке о приоритетном решавању Уставне иницијативе, имајући при томе у виду да се озбиљно нарушава имовинско стање наших припадника.

 

Како сагледавамо и у потпуности разумемо чињеницу да је тај суд оптерећен многобројним предметима, тако сагледавамо и чињеницу да постоји посебна, законом предвиђена процедура за решавање ове Иницијативе.

 

Сдруге старне, када се има у виду да је у Иницијативи предложено доношење привремене мере, налазимо да је тај Суд дужан да барем у овом сегменту без одлагања – одмах одлучи о том предмету.

 

Из изнетих разлога налазимо да је наш захтев за приоритетно решавање барем дела ове иницијативе у свему оправдан и због тога очекујемо решење по предлогу“.