И ове године, као и свих претходних, 24. марта грађани Србије, Даном сећања, обележиће 16 година од сгресије НАТО-а и јуначке одбране Војске Југославије и отпора народа. То је прилика да се погинулим припадницима ВЈ и полиције о и страдалом становништву ода дужна пошта, положе венци и евоцирају успомене на њихова велика дела и недужне жртве. Већину активности на обележавању ове годишњице организоваће државне институције и удружења грађана.

Чланови удружења војних пензионера Србије укључиће се у тим свечаностима, али ће истим поводом организовати и низ својих активности. Многи ће посетити породице палих колега и одати пошту на гробовима јунака. Очекује се да у организационим и другим активностима посебан допринос и печат обележавању тог догађаја дају општински и градски одбори УВПС.

 

У Београду у Центру ,,Сава” Клуб генерала и адмирала Србије, Београдски форум за свет равноправних, СУБНОР Србије, и друге независне, нестраначке организације, организују Округли сто поводом 16 година од почетка агресије НАТО против Србије (СРЈ) под слоганом „ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ – НЕ У НАТО“. Скуп ће се одржати у понедељак, 23. марта 2015. у Сава Центру са почетком у 11 часова. Говориће Живадин Јовановић, генерал у пензији Јово Милановић, председник Асоцијације хероја Русије Алексеј Чагин, проф. Радош Смиљковић, Милица Арежина, Ненад Узелац, др Станислав Стојановић, Невен Ђенадија (Бања Лука), генерал у пензији Радован Радиновић. Биће представљене књиге „Србија и НАТО“, у издању Београдског форума и „Војска Југославије у одбрани од НАТО агресије 1999. сведочанства, књига IV“, у издању Клуба генерала и адмирала Србије.

Наредног дана, у уторак, 24. марта, удружења, институције и поједицни, положиће цвеће код споменика Деци, жртвама агресије НАТО, у парку Ташмајдан, у 10:00 часова, а после тога, код споменика „Вечна ватра“, Парк пријатељства, Ушће, Нови Београд, у 11:00 часова. Поред удружења из Србије, очекује се да ће цвеће и венце положити представници више страних амбасада у Београду, делегација Хероја Русије, представници српског расејања.