Због незадовољства војних пензионера поступањем и понашањем РФ ПИО председник Удружења војних пензионера Србије упутио је председнику Управног одбора директору (РФ ПИО) писмо следеће садржине:

 

,,Велики број војних пензионера незадовољан је поступањем и понашањем Дирекције и филијала Републичког Фонда за пензијско и инвалидско осигурање у процесу решавања њихових поднесака. Нарочито је некоректно понашање ваших заступника у споровима које су војни пензионери покренули пред редовним судовима. Несхватљиво је са каквом се упорношћу игноришу одлуке Уставног суда у пресуде Управног суда, као да оне не постоје, и упорно заступају правне ставове које су ови судови одбацили. Поред тога у вођењу спорова пред судовима један број ваших заступника недостојно се понаша према војним пензионерима.

На бројне захтеве који су поднети за доношење решења по извршним пресудама Управног суда, уопште нисте поступили, иако сте, према Закону о управним споровима били обавезни да то учините у року од седам дана. Овакво ваше поступање представља грубо кршење Закона о људским правима, што је у правној држави недопустиво.

Забрињавајуће је што у предлогу и разматрања финанисјког плана за 2015. годину нисте предвидели ни тражили новчана средства за усклађивање пензија војним пензионерима по вашем решењу 01Бр.181-431/08 од 25. јануара 2008.године. Право је признато одлукама Уставног суда Уж 2666/2011 од 23.маја 2012.године и Уж 8405/2013 од 11.12.2013.године, као и бројним пресудама Управног суда које су донешене у току 2014. године.

Републички фонд за ПИО и његове институције уопште не штите законска права војних пензионера и не поштује Закон о Уставном суду по којем су одлуке Уставног суда коначне, извршне и општеобавезујуће.

Запрепашћени смо недавним оглашавањем господина Миодрага Поповића дипломираног правника, запосленог у филијали ПИО у Нишу, у дневном листу „Политика“ у рублици „Међу нама“ од 9.децембра 2014.године. Поменути господин на најгрубљи начин обмањује јавност оспоравајући одлуке Уставног суда, решења Врховног касационог суда и пресуде Управног суда. У доказивању своје тврдње да корисници војне пензије немају право на ванредно усклађивање пензија за 11,06%, полази од тога да је просечна војна пензија у 2007.години износила 26.425 динара односно 95,20% од нето просечне зараде у 2007. години. Међутим, истовремено потпуно игнорише статистичке податке Републичког фонда за ПИО из којих се јасно види да је у 2007. години око 521.000 корисника пензије (цивили) имало већу пензију од 60% просечне зараде, од којих је око 102.000 корисника имало већу пензију од просечне пензије војних пензионера. Истовремено потпуно се игнорише констатација Уставног суда у одлуци Уж 8405/2013 „да се испуњеност законских услова за признавање права на ванредно усклађивање пензија није могло одвојено ценити у односу на војне осигуранике, јер су пензије остварене до 1. јануара 2008. године, као и оне остварене после тог датума, морале бити усклађене на исти начин, под истим условима и у истој висини као и пензије корисника у осигурању запослених“.

Све остало што је навео као разлог да војни пензионери немају право на ванредно усклађивање пензија за 11,06%, наведени судови су одбацили и недвосмислено образложили да им то право припада. Поред непоштовања судских одлука оспоравајући право војним пензионерима на ванредно усклађивање господин Поповић посебно наглашава да ће изгубљени судски спорови угрозити мере Владе Републике Србије и функционисање државе у целини. Овакво оглашавање је покушај обмањивања јавности и стварања негативног расположења грађана према војним пензионерима. Очекујемо, да ће се Републички фонд за ПИО оградити од наведених ставова и утврдити његову одговорност. Захтевамо да господин Миодраг Поповић не учествује као заступник у парничким споровима које воде војни пензионери.

Иако је усклађивање војних пензија за државу велики проблем, али га војни пензионери нису створили, већ осиона и арогантна власт а у великој мери и Републички фонд за ПИО својом упорношћу да докаже да војним пензионерима право на усклађивање пензија за 11,06% не припада.

Удружење војних пензинера Србије ће у остваривању овог права користити сва легитимна средства (масовно обраћање Међународном суду за људска права, подношењу кривичних пријава, јавни протести и сл.).

Од дирекције и Управног одбора Републичког фонда за ПИО очекујемо да у решавању овог проблема поступе у складу са законима, одлукама Уставног суда и пресудама Управног суда“.

 

 

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}