Председник УВПС Љубомир Драгањац упутио је ургенцију председнику Управног суда Јелени Ивановић у вези са поступањем у доношењу извршних решења по предметима усклађивања пензија за 11,06 одсто. С обзиром на значај тог документа, ургенцију доносимо у целости:

,,Управни суд је пресудама уважио тужбе оштећених КВП поништио решења Републичког фонда ПИО – Дирекције Фонда у Београду и предмете вратио надлежном органу на поновно одлучивање. Међутим, Републички фонд ПИО не поступа по пресудама Управнога суда и не донеси решења која би била заснована на закону и у складу са заузетим правним сатавовима тога суда, иако је законски рок истекао од 30 дана.

 

Обзиром да је истекао рок да РФ ПИО донесе други управни акт - решење уместо поништеног, прописан чланом 69. став 2. Закона о управним споровима („Службени гласник Р. Србије“, бр. 111/2009), оштећени војни пензионери су ургенцијом, у складу са одредбом члана 71. став 1. поменутог Закона, захтевали од РФ ПИО одмах, а највише у року од 7 дана, донесе други управни акт – решење, које ће бити засновано на правном схватању Управног суда и примедбама у погледу поступка изнетим у образложењу пресуде, како је то прописано чланом 70. Закона о управним споровима.

РФ ПИО ни након упућене ургенције није поступио и донео други управни акт – решење. Оштећени КВП су, по истеку рока од 7 дана,  складу са одредбама члана 71. став 2. поменутог Закона, поднели су захтев Управном суду да се на основу члана 71. став 3. Закона о управним споровима, донесе непосредно извршно решење које би у потпуности заменило акт који није донео тужени орган.

Управни суд, према нашим сазнањима, иако је прошло неколико месеци од доношења прве пресуде, (7У. 20565/13 од 19.03.2014. године), није поступио ни по једном захтеву, оштећених КВП, и донео извршно решење којим би се заменио акт туженог органа и ускладио пензије за 11,06% од 01.01.2008. године.

Остваривање права на ванредно повећање пензија за 11,06% од 01.01.2008. године и поред одлука Уставног суда и пресуда Управног суда због опструкције Републичког Фонда ПИО и не доношење акта Управног суда по одредбама члана 71. став 3. Закона о управним споровима још увек није решено што код војних пензионера изазива огромно незадовољство које је све теже контролисати и може да прерасте у јавни протест.

Молимо да Управни суд у што краћем року одлучи по поднетим захтевима КВП”.