Председник УВПС Љубомир Драгањац упутио општинским и градским организацијама Удружења пропратни акт и образац за подношење захтева Републичком фонду за ПИО за доношење решења о висини пензије. Аутор захтева је адвокат Милорад Вукосав, пуковник у пензији и бивши председник Врховног војног суда.

 

Корисник војне пензије коме је смањен износ пензије треба да попуни достављени образац и да га преда РФ за ПИО – својој филијали у месту пребивалишта.

О даљем поступању Извршни одбор УВПС ће кориснике војне пензије благовремено извештавати.

 

***

 

ЈМБГ: ..........................................

 

_________________

(име и презиме)

 

__________________________

(адреса становања)

 

Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање

 

-          Филијала …..........................

 

Како сам утврдио да ми је исплаћена мања пензија од оне које ми следује по правоснажном решењу, то подносим следећи;

 

ЗАХТЕВ

ЗА ВРАЋАЊЕ МАЊЕ ИСПЛАЋЕНЕ ПЕНЗИЈЕ ИЛИ

ЗА ДОНОШЕЊЕ РЕШЕЊА О ВИСИНИ ПЕНЗИЈЕ

 

 

Подносилац захтева је војни пензионер од ............... године.

 

Одредбом члана 193. став 1. Закона о Војсци Србије („Службени гласник РС“, бр. 116/07, 88/09 и 101/10, који је ступио на снагу 01.01.2008. године, прописано је да се усклађивање износа пензија војних осигураника остварених до ступања на снагу овог закона, као и пензија остварених по ступању овог закона на снагу, врши по динамици и на начин утврђен законом којим се уређује пензијско и инвалидско осигурање.

Неспорна је чињеница да је Закон о пензијском и инвалидском осигурању („Службени гласник РС“, бр. 34/2003 са изменама) и сада на правној снази, као што је неспорна чињеница да у том Закону постоје посебна правила за измену правоснажног решења.

Ако се пензија исплаћује по наведеном Закону, а морала би, онда је јасно да ми Фонд за ПИО незаконито смањио пензију и због тога је мој први захтев да ми се врати део умањене пензије или да се донесе одговарајуће решење о висини пензије.

 

У Београду ..........................

ПОДНОСИЛАЦ ЗАХТЕВА

 

________________________