На поднесак председника Удружења војних пензионера Србије Љубомира Драгањца од 5. септембра ове године стигао је следећи одговор:

,,Након увида у садржај Вашег поднеска а који је у Министарству правде заведен дана 5. септембра 2014. године извештавамо Вас да поступање по истом не спада у надлежност овог министарства.

Указујемо Вам да Министарство правде, на основу одредаба члана 70. Закона о уређењу судова и члана 40. Закона о јавном тужилаштву, врши послове правосудне управе, у делу који се односи на поступање правосудних органа у роковима прописаним  процесним законима, поступања по притужбама и преставкама и врши надзор над применом пословника.

 

У овом обраћању тражите да Вам се реши питање ванредног усклађивања војних пензија за 11,06 одсто од 1.1. 2008. године.

С обзиром на изнету проблематику у поднеску, обавештавамо Вас да Министарство правде није надлежно за поступање по вашој притужби. Такође напомињемо да сте се са истим захтевом обратили Министарству правде 6.2.2014. године а на исти вам је одговорено 13.2.2014. године“

У потпису: помоћник министра Нела Кубуровић.

Удружење војних пензионера Србије сматра овакав одговор непримереним, јер је реч о захтеву да се испоштују одлуке Уставног суда Србије и пресуде Управног суда Србије и Врховног касационог суда. С обзиром на то да су судске одлуке и пресуде судова обавезни да испоштују и примене државцни органи Србије, логично је да Министарство правде као најстручнији део државне управе треба да утиче да се поступа према Уставу и законима Републике Србије.

У допису које је УВПС упутило Министарству правде наводи се да је достављен званичан акт председнику Владе РС Александру Вучићу, у којем се апелује на законито решење питања ванредног усклађивања пензија после више од шест година. У одговору Генералног секретаријата Владе РС је наведено да је апел прослеђен ,,том министарству на даљу надлежност“.  Такође је написано да ће Министарство правде обавестити УВПС о ,,даљем поступању по овом предмету“.

У допису Министарству правде је наведено и следеће:

,, Поново истичемо да је због досадашњег ускраћивања предметног права војним пензионерима и прећутног, да не кажемо арогантног, игнорисања захтева за његово законито решавање, незадовољство војних пензионера све веће и прети да у најскорије време ескалира у масовне јавне протесте преко 40.000 оштећених“.

И на крају Удружење војних пензионера Србије поставља питање: где да војни пензионери Србије, као грађани ове земље, захтевају правду, ако не код надлежних судова и Министарства правде.