Председник УВПС Љубомир Драгањац упутио је данас писмо председнику Владе Републике Србије господину Александру Вучићу у вези са остваривањем права на ванредно усклађивање војних пензија које доносимо у целости:

 

 

,,Господине председниче Владе,

 

Иако свесни Ваших бројних и приоритетнијих обавеза, принуђени смо да Вам се обратимо апелом да, ауторитетом своје функције и личности, утичете да се коначно, након више од шест година, законито реши питање ванредног усклађивања војних пензија за 11,06% од 1. 1.2008. године.

 

Право војних пензионера на ванредно усклађивање пензије за 11,06% од 1. 1.2008. године верификовано је одлукама Уставног суда и пресудама Управног суда, као и све већим бројем пресуда парничних судова. Војни пензионери су очекивали да ће Републички фонд за ПИО, сагласно својој обавези да извршава пресуде Управног суда, извршити предметно усклађење војних пензија, али то није учинио. Уместо тога, Републички фонд за ПИО је 12. маја 2014. године упутио Влади ,Иницијативу за хитно системско решавање питања ванредног усклађивања војних пензија за 11,06% почев од 01.01.2008. године', на коју Влада, колико нам је познато, још није одговорила.

 

Полазећи од наведених одлука Уставног суда и пресуда Управног суда, ово Удружење се, у име преко 40.000 оштећених војних пензионера, у више наврата обраћало Републичком фонду за ПИО и ресорним министарствима у Влади, апелујући да се.

 

1) Неодложно ванредно ускладе војне пензије за 11,06% од 1. 1.2008. године, на тако усклађене износе пензија примене сва досадашња повећања и тако утврђени износ пензије усклађује и исплаћује у будуће, и

 

2) Да се на обострано прихватљив начин реши исплата закинутог дела пензије од 01.01.2008. године до почетка исплате припадајуће пензије по закону. Међутим, ови апели Удружења су прећутно игнорисани.

 

Господине председниче Владе,

 

Према децидним одредбама члана 171. Устава Републике Србије и члана 104. Закона о Уставном суду, државни и други органи којима су поверена јавна овлашћења дужни су да поштују и извршавају одлуке Уставног суда, па су то дужни чинити и Републички фонд за ПИО и Влада Републике Србије, а Фонд за ПИО је дужан то чинити и у односу на пресуде Управног суда (чл. 69. ст. 2. ЗУС). Стога, очекујемо да Влада Републике Србије обезбеди поштовање одлука Уставног и Управног суда, односно предметно усклађивање – повећање војних пензија на напред наведени начин.

 

Ако би се и могло прихватити да је досадашње незаконито поступање Фонда за ПИО и Владе последица погрешног тумачења релевантних прописа, сада, након наведених одлука Уставног суда и пресуда Управног суда, такво поступање убудуће било би свесно кршење прописа којима су уређена права из пензијског осигурања војних осигураника, што је кривично кажњиво по члану 163. Кривичног закона.

 

На крају, истичемо да је због досадашњег усклађивања предметног права војним пензионерима главни дуг скоро удвостручен (камата, судски трошкови), а негативне тензије међу оштећеним војним пензионерима све веће.