Председник УВПС Љубомир Драгањац упутио је председнику Уставног суда госпођи Весни Илић – Прелић писмо следеће садржине:

 

,,Након што је Уставни суд, одлучујући по уставним жалбама оштећених војних пензионера, утврдио да и војни пензионери имају право на ванредно повећање пензија за 11,06% од 01.01.2008. године, то право више не оспоравају ни Републички фонд за ПИО, Влада Србије и судови (парнични, Управни суд и Врховни касациони суд). Међутим, Републички фонд за ПИО није ни до данас извршио предметно усклађивање војних пензија, већ је Влади упутио „Иницијативу за хитно системско решавање питања ванредног повећања за 11,06% од 01.01.2008. године“, у којој посебно наглашава да се из одлука Уставног суда, односно пресуда Управног суда, „не може са сигурношћу утврдити на коју основицу се усклађивање односи“, па да, и с тога, не може извршити усклађивање војних пензија. Колико нам је познато, на ову „Иницијативу“ Влада до сада није реаговала.

Парнични судови, пак, признајући право на накнаду штете због предметног неусклађивања пензије, различито поступају у погледу утврђивања износа штете – једни повећање за 11,06% примењују на вредност бода од 9,02, а други на вредност бода од 9,40. Оштећени војни пензионери којима је штета обрачуната и досуђенa по вредности бода од 9,02 већ су томе суду поднели више десетина уставних жалби, а ценимо, да ће их бити све више. С тим у вези, апелујемо да Уставни суд што је могуће пре донесе одлуку по тим уставним жалбама, односно утврди на коју вредност бода треба применити повећање пензије за 11,06%.

Примера ради, наводимо уставне жалбе: Грујић Зорана на пресуду Апелационог суда у Новом Саду Гж-1123/14 и Латиновић Петра на пресуду Вишег суда у Новом Саду, Гж-1451/14.