Председник УВПС Љубомир Драгањац упутио је данас (15. маја) писмо председнику Владе РС Александру Вучићу, министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александру Вулину и министру финансiја Лазару Крстићу у вези са остваривањем права војних пензiонера (и корисника војне пензiје) на ванредно усклађивање месечних принадлежности за 11,06 одсто. Писмо објављујемо у целости:

 

,,Корисници војних пензија којима нису ванредно усклађене – повећане пензије за 11,06% од 01.01.2008. године покренули су против Републичког фонда ПИО више хиљада парница за накнаду штете због закинутог дела пензије и управних спорова ради трајног признавања права на предметно усклађивање пензије. Део парничних судова је правноснажно одбио те тужбене захтеве, а Управни суд је одбијао тужбе у управном спору, па су оштећени војни пензионери против тих пресуда поднели уставне жалбе. Све до сада решене уставне жалбе Уставни суд је усвојио и ожалбене пресуде, како парничниих судова тако и Управног суда, поништио. Одлукама којима је усвојио предметне уставне жалбе, Уставни суд је утврдио да је војним пензионерима подносиоцима уставне жалбе повређено право на правично суђење и право на једнаку заштиту права, а у образложењу тих одлука заузео децидно правно становиште да и војни пензионери имају право на ванредно усклађивање – повећање пензија за 11,06% од 01.01.2008. године и да је то морало бити учињено по службеној дужности, једнако као и за цивилне пензионере. Након таквих одлука Уставног суда, Управни суд је почео доносити пресуде којим уважава тужбе војних пензионера, поништава утужена решења и предмете враћа Републiчком фонду за ПИО на поновно одлучивање, уз правно становиште индентично напред цитираном ставу Уставног суда.

Према децидним одредбама члана 171. Устава Републике Србiје и члана 104. Закона о уставном суду, државни и други органи којима су поверена јавна овлашћења дужни су да поштују и извршавају одлуке Уставног суда, па су то дужни чинити и Фонд ПИО и надлежни судови, као и Влада Републике Србије. То је дужан чинити Фонд за ПИО и у односу на пресуде Управног суда (чл. 69. ст. 2. ЗУС).

Из напред изнетих разлога, у име преко 40.000 хиљада оштећених војних пензионера, захтевамо да:

1) Републички фонд за ПИО неодложно ванредно усклади - повећа пензије корисницима војниих пензија за 11,06% од 01.01.2008. године, на тако усклађене износе пензија аплицира сва досадашња усклађивања и тако утврђени износ пензије усклађује и исплаћује у будуће, и

2) Исплати износ закинутог дела пензије од 1.1.2008. године до почетка  исплате припадајуће пензиије по закону.

Ако би се и могло прихватити да је досадашње незаконито поступање Фонда за ПИО, дела судова и Владе последица погрешног, да не кажемо нестручног, тумачења релевантних прописа, сада, након наведених одлука Уставног суда, такво поступање убудуће било би свесно кршење прописа којима су уређена права из пензијског осигурања војних осигураника, што је кривично кажњиво по члану 163. Кривичног закона.

Напред наведени захтев поднели смо у више наврата Републичком фонду ПИО, али Фонд по њему ниiје поступио, нити смо, и поред ургирања, добили било какав одговор. Стога, тражимо да Влада Републiке Србије, сходно својој обавезии из члана 104. Закона о Уставном суду, обезбеди поштовање одлука Уставног и Управног суда, односно предметно усклађивање – повећање војних пензија на напред наведени начин.

Посебно истичемо да је због досадашњег ускраћивања предметног права војним пензионерима главни дуг скоро удвостручен (камата, судски трошкови), а негативне тензије међу оштећеним војним пензионерима све веће”.