Председник УВПС Љубомир Драгањац упутио је писмо директору РТС господину Николи Миркову и Главном и одговорном уреднику Инфрормативног програма господину Ненаду Љ. Стефановићу у којем захтева да јавни сервис објективно извештава о војним пензионерима. Писмо доносимо у целини:

,,Последњих месец дана, у инфромативним емисијама РТС емитовано је више прилога у којима се потенцира да су у Србији највеће војне пензије. Та својеврсна кампања (да ли случајно?), поклапа се са доношењем одлуке Уставног суда Србије у маратонском судском поступку, која спречава дискриминацију војних пензионера у режији неких државних органа (чиновника) и Управног суда Србије.

Очекивали смо да ће се јавни сервис позабавити управо епилогом неправде дуге шест година, која је упорно наношена делу грађана Србије (око 45.000 оштећених војних пензионера), уз навођење свих проблема и препрека на путу за утврђивање истине и правде, кад оно – нама се дели пацка да су војне пензије највеће у држави. Ни речи јавног сервиса да је Уставни суд у поновљеном поступку (вероватно редак случај у домаћој судској пракси) побио све наводе Управног суда, дајући за право војним пензионерима.

Немамо намеру да се мешамо у уређивачку политику Радио-телевизије Србије, нити да захтевамо да глорификујете ставове Удружења војних пензионера Србије, репрезентативне организације која окупља више од 70 одсто корисника војне пензије, али с правом захтевамо да грађане Србије објективно инфромишете о чињеницама, уважавајући све стране у спору.

Истине ради, у Статистичком месечном билтену Републичког фонда ПИО у неколико табела – прегледа основних података у категорији осигураника запослених, посебно су издвојена професионална војна лица. Само по себи то није проблематично, али издвајањем војних пензионера из осталих категорија пензионера у јавности се ствара искривљена слика да су војне пензије највеће. Истина је ипак другачија: војне пензије нису највеће.

У истом извору података (Статистички месечни билтен Републичког фонда ПИО) испуштене су категорије запослених који су пензионисани по посебним савезним и републичким прописима (учесници НОР-а пре 9. 9.1943. године, носиоци Споменице 1941, Савезно МИП, Савезно МУП, административне пензије, борци на одговорним дужностима, Републичко МУП-а, изузетне пензије, националне пензије, академици, рудари и други), као и 125.522 ( таквих је код професионалних лица19 429 или 6,4 пута мање) корисника који имају већи износ пензије од 45.562 динара, колико износи просечна пензија за професионална војна лица.

Изношењем података којима се у први план стављају војни пензионери стварају се услови за манипулације и формирање негативног расположења према војнопензионерској популацији. Стога смо Републичком Фонду ПИО упутили захтева да убудуће или изнесе податке о свим категоријама пензионера, или да не издваја ни војне пензионере.

Пензије војних лица нису проистекле из привилегија, него су пре свега одраз стручне спреме (60,12% корисника војне пензије има високу, 7,39% вишу и 32,49% средњу стручну спрему), радног стажа и специфичности војне службе професионалних лица. Те пензије (војне) се не могу поредити са пензијама осталих пензионера из категорије запослених лица, јер је напросто реч о неупоредивим категоријама. Наиме, у Србији је 6,52% тзв цивилних пензионера има високу школску спрему , а међу војним је таквих готово десет пута више, то јест 60,12 одсто. Разумљиво је, стога, да се не могу упоређивати просечне пензије војних лица са осталим пензионерима.

Обраћамо вам се након бројних негативних реакција војних пензинера, који на скуповима и у писаном облику негодују што РТС јавности износи полуистине, без консултовања релевантних извора. Велики је број оних који захтевају да позовемо чланове Удружења да масовно бојкотују РТС, тако што ће обуставити редовно плаћање месечне претплате, а пензионисана војна лица су сада најревносније платише претплате на јавни сервис.

У нади да ћете уважити наше примедбе изражавамо спремност за сарадњу, како би домаћа јавност била целовито, истинито и објективно обавештавама о пензијама војних лица и свему осталом о тој популацији од значаја за информисање чланова“.