На редовној седници Главног одбора Скупштине УВПС, одржаној 13. децембра у Централном дому ВС, детаљно је анализирана ситуација која се односи на поступак државних органа у процесу остваривања права и реализацији ванредног повећања пензија за 11,06 одсто, а и активностима које је предузело Удружење војних пензионера Србије.

Том приликом донет је закључак о укупној ситуацији с тим у вези и даљем поступању Удружења и његових чланова. Закључак преносимо у целости:

 

 

,,Полазећи од чињеница:

 

-        да пензије војних осигураника нису усклађене – повећане за 11,06% од 01.01.2008.године,

-        да Републички фонд за ПИО одбија захтеве за то усклађивање,а Управни суд одуговлачи са доношењем мериторне одлуке по предметним тужбама и не поштује одлуку Уставног суда по том питању,

-        да поједини парнички судови досуђују исплату закинутог дела пензије по том основу, те да

-        постоји опасност да 25,јануара 2013.године наступи застаревање права на предметно повећање пензија,

 

Главни одбор Скупштине УВПС доноси следећи

 

З  А  К  Љ  У  Ч  А  К

 

l. - Препоручује се оштећеним корисницима војних пензија:

 

  1. Да до 25.јануара 2013.године поднесу Републичком фонду за ПИО захтеве за ванредно усклађивање – повећање пензије за 11,06% од 01.01.2008. и исплату закинутог дела пензије, уколико то већ нису учинили, а на негативна решења уложе жалбе;

 

  1. Да против негативних решења па захтевима покрећу управне спорове, а про-тив евентуалних негативних одлука Управног суда подносе уставне жалбе.

 

ll. Обавезује се Извршни одбор Главног одбора Скупштине УВПС да неодложно, а најкасније до 20.12.2012.године сагледа потребу покретања парница за наплату предметног дуга и припреми упутство – препоруку како по том питању поступити”.