Удружење војних пензионера Србије обратило се  Делегацији ЕУ у Србији

СПРЕЧИТИ  ДАЉЕ УКИДАЊЕ ЉУДСКИХ ПРАВА

Спорни предлог закона о враћању тзв. Малог дуга војним пензионерима не крши само  Устав Републике Србије него  драстично крши и регулативу Европске уније – став је Удружења војних пензионера Србије које је, 31. јануара ове године, после подношења примедби и предлога амандмана на поменути предлог закона, упутило молбу Делегацији Европске уније у Републици Србији – господину Венсану Дежеру - да благовремено саопште своје становиште у погледу усклађености одредбе члана 8. Предлога са регулативом Европске уније.

Молбу Удружења   ВПС,  коју је потписао председник Љубомир Драгањац, објављујемо у целини:

„Господине амбасадоре, Влада Републике Србије поднела је Народној скупштини Предлог закона о претварању доспелих а неизмирених обавеза према корисницима војних пензија у јавни дуг Републике Србије с предлогом да се донесе по хитном поступку. Седница Народне скупштине на којој ће тај Предлог бити разматран одржаће се у првој половини фебруара 2012. године.

Остављајући по страни мањкавости наведеног Предлога закона, које се односе на неусклађеност и контрадикције његових одредаба са унутрашњим правом Републике Србије (Уставом и облигационом и парничном регулативом), молимо да Ваша установа размотри одредбу члана 8. наведеног Предлога, јер се њоме, поред кршења Устава Републике Србије, драстично крши и регулатива Европске уније.

Одредба члана 8. Предлога закона - да се обустављају сви парнични поступци ради наплате предметног дуга је противуставна и противна чл. 6. и 13. Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода. Оваквом одредбом се суспендује уставом загарантовано право на правично суђење (члан 32. став 1. Устава), при чему се ретроактивно мења парнична процедура противно одредби члана 197. став 1. Устава а на штету тужиоца. Истовремено,  цитирана одредба је противна уставном начелу једнакости грађана пред законом (члан 21. Устава), јер за оштећене војне пензионере као тужиоце прописује обуставу парнице мимо услова прописаних парничном регулативом. Том одредбом се поново врши узурпирање судске од стране извршне и законодавне власти што је констатовано и недавно донетом резолуцијом Парламентарне скупштине Савета Европе.

Господине амбасадоре, Ваше благовремено саопштено становиште у погледу усклађености одредбе члана 8. Предлога са регулативом Европске уније свакако би имало позитивне превентивне ефекте, односно утицало на уређење овог питања у складу са цитираном Конвенцијом.“